Bekijk het origineel

Overleg van NAVO over tegenmaatregelen USSR

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Overleg van NAVO over tegenmaatregelen USSR

Na plaatsing eerste kruisraketten

2 minuten leestijd

DEN HAAG — NAVO-deskundigen zullen de ministers van defensie van het bondgenootschap, die dinsdag en woensdag bij Izmir bijeenkomen, een overzicht geven van de militaire maatregelen die de Sovjet-Unie heeft genomen sinds het begin van de plaatsing van de eerste kruis- en Pershing U-raketten. Maar het is niet de bedoeling, aldus gezaghebbende kringen in Den Haag, dat de ministers gaan overwegen of de plaatsing van Russische SS 21-, SS 22- en SS 23-raketten in Oost-Europa nieuwe Westerse tegenmaatregelen noodzakelijk maakt.

Toen de Sovjet-Unie liet weten dat zij, als antwoord op het begin van de plaatsing van nieuwe Amerikaanse kemraketten in West-Europa, haar troepen in Oost-Duitsland en Tsjecho-Slowakije zou gaan uitrusten met nieuwe kernwapens voor middellange afstand, werd daar aanvankelijk van NAVO-zijde uiterst terughoudend op gereageerd. De Sovjettroepen in andere landen van het Warschau Pact hadden altijd al de beschikking gehad over kernwapens voor korte afstand, en de opstelling van raketten met een dracht van ruwweg 150 tot 900 kilometer kon worden verwacht, geheel los van de plaatsing van de eerste kruis- en Pershing IIraketten in Engeland, Italië en WestDuitsland.

In deze bijeenkomst van de Nucleair Planning Group van NAVO zal de Amerikaanse minister van defensie, Caspar Weinberger, zoals hij ook de afgelopen dagen in Den Haag heeft gedaan, pleiten voor onverkorte uitvoering van het NAVO-dubbelbesluit van december 1979.

Vermindering

Weinberger zal zijn collega's uiteenzetten hoe de produktie van en de proeven met de nieuwe wapens verlopen, en in elk geval met zijn Westduitse, Engelse en Italiaanse collega's het verdere plaatsingsprogramma bespreken. Minister De Ruiter, aldus gezaghebbende kringen in Den Haag, zal zich ertoe beperken mee te delen dat de regering spoedig een besluit hoopt te kunnen nemen. In de vorige NPG-bijeenkomst, in oktober in het Canadese plaatsje Montebello, werd besloten het aantal kernkoppen van de Amerikaanse troepen in West-Europa met 1400 te verminderen. De opperbevelhebber van de NAVO-troepen, de Amerikaanse generaal Rogers, kreeg anderhalf jaar de tijd om aan te geven waar en in welke categorieën wapens reducties mogelijk waren en welke resterende wapens eventueel zouden moeten worden gemoderniseerd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 31 maart 1984

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Overleg van NAVO over tegenmaatregelen USSR

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 31 maart 1984

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken