Bekijk het origineel

Verhoging prime rate in VS

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Verhoging prime rate in VS

2 minuten leestijd

NEW VORK — Een aantal grote banken in de Verenigde Staten heeft donderdag de „prime rate", de rente voor de meest kredietwaardige cliënten, met 0,5 procent verhoogd tot twaalf procent. Daarmee is het tarief gekomen op het hoogste peil sinds november 1982.

De eerste die de prime rate donderdag verhoogde was First National Bank of Chicago. Daarna volgden onder meer Citibank, Chase Manhattan en Bank of New York. De renteverhoging kwam voor deskundigen niet onverwacht omdat de kosten die de banken moeten maken om aan geld te komen de laatste tijd zijn gestegen. De vorige verhoging van de prime rate dateert van 19 maart. Ook toen ging het om een verhoging met 0,5 procent. Daarvoor had het tarief sinds augustus van het afgelopen jaar op elf procent gestaan.

De prime rate is niet alleen van belang voor het Amerikaanse bedrijfsleven, maar ook voor de ontwikkelingslanden met schuldproblemen. Voor veel overeenkomsten voor herstructurering van schulden geldt namelijk een variabele rente die is gekoppeld aan de ontwikkeling van de prime rate. Een verhoging van het tarief met een procent betekent voor Mexico en Brazilië, de twee grootste schuldenaars in de Derde Wereld, dat hun schuldenlast jaarlijks met ongeveer een miljard dollar stijgt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 april 1984

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Verhoging prime rate in VS

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 april 1984

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken