Bekijk het origineel

Lelie als blikvanger

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Lelie als blikvanger

4 minuten leestijd

Bolgewassen planten in het voorjaar; wie denkt daar nu aan? Wel, toch zijn er zeer veel zomerbloeiende bol- en knolgewassen die nu juist in deze tijd van het jaar geplant moeten worden.

De meest bekende gewassen zoals dahlia en gladiool noemden we reeds eerder. Maar er zijn ook zoveel minder bekende bollen en knollen die voor de echte plantenliefhebber zoveel kunnen betekenen.

In ieder geval bekend is de lelie. Alleen staan de meesten er niet bij stil dat er zoveel verschillende variëteiten zijn. De gewone witte zogenaamde Madonnalelie, is wel bekend, maar wie kent de L. henrü met haar mooie oranje enigszins hangende kelken? Deze lelie bereikt een hoogte van V/2 meter, dus wat op de achtergrond geplant is het wel een blikvanger. Maar wilt u wat lagere soorten, dan is daarvoor zeker de L. tenuifolium geschikt, deze bloeit met vuurrode bloemen en wordt niet hoger dan plm. 50 cm.

Niet minder mooi en bovendien zeer geschikt voor potcultuur zijn de bekende Mid-Century hybriden met vrijwel rechtop staande bloemen. Nu geplant valt de bloei zo omstreeks juni of juli. Van deze leliegroep is de Enchantment zeker een opvallende soort, die bovendien zeer goed is voor snijbloem. Welke soort men ook neemt bij de lelies, het is altijd een goede greep want mooiere bloemen zijn er haast niet. Temeer daar het sortiment zo uitgebreid is met vele verschillende kleuren, dat men te kust en te keur kan gaan.

Ananasplant

Een geheel aparte plant is de ananasplant, de eigenlijke naam is Eucomis bicolor. Een naam die misschien aan de echte ananas doet denken, maar dat is alleen een kwestie van de bloeiwijze. Op een stengel van zo ongeveer 40 cm komen groen/witte bloemen en bovenop de bloemkolf groeit een pruikje blad, vandaar de naam ananasplant. Geplant in april in de tuin valt de bloei in augustus. Met een goede bedekking kan deze plant in de winter vast blijven staan.

Niet minder apart zijn de verschillende soorten canna's. Ze zijn er in vele kleuren; bruinbladige of groenbladige, met rode, rose of gele bloemen. Niet alleen de grote canna-soorten maar zeker ook de dwergcanna's zijn de moeite waard, temeer daar de dwergsoorten ook zeer geschikt zijn voor de teelt in potten voor de huiskamer. Deze kunnen meermalen per jaar in bloei komen. De grote canna's voor de tuin kan men het beste nu direct oppotten en voortrekken om later in de tuin uit te planten in verband met de anders vrij late bloei die kan beginnen in augustus tot in oktober. Ook niet alledaags is de galtonia of Hyacinthus candicans. De galtonia of ook wel kaapse hyacint m'oet omstreeks begin april geplant worden en kan dan in augustus met een meter lange stengel bezet met witte kelken volop in bloei staan. De plantdiepte is ongeveer 10 cm en zo ongeveer 15 tot 20 cm uit elkaar, omdat het vrij forse planten zijn. Het mooiste komen ze tot hun recht in een groepje geplant. Met een flink winterdek kunnen ook de galtonia's vast blijven staan.

Een ander apart gewas en daarom echt ook voor de liefhebber, is de sprekelia of goudlelie. Deze bloeit met een bloedrode bloem. 1 per stengel waarbij de bloem als met goudr poeder lijkt bestrooid te zijn. Planten in april op een warme plaats, maar kan eventueel ook zeer goed voor potcultuur gebruikt worden, voor hen dus die geen tuin of ruimte beschik- • baar hebben. Daar deze bollen niet winterhard zijn, moeten ze koel maar vorstvrij overwinteren.

De sprekelia behoort tot de familie van de amaryllis-achtigen en dat is evenzo met de Zephyranthes grandiflora. Ook weer zo'n apart bolgewas voor de tuin, ook de tweede soort Zephyranthes Candida met witte bloemen kan in de tuin op een warme . plaats maar zijn beide ook zeer geschikt voor schalen of potten en kunnen jaren blijven staan. In de tuin ook weer een flink winterdek geven. De bloei valt van beide ii) de late zomermaanden. Een volgende maal nog iets over een paar aparte gewassen • voor de tuin.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 13 april 1984

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Lelie als blikvanger

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 13 april 1984

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken