Bekijk het origineel

Deventer blijft raketten afwijzen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Deventer blijft raketten afwijzen

In toekomst wel orders voor bureau

3 minuten leestijd

DEVENTER — De gemeenteraad van Deventer heeft zich ;isteravond achter het college van B en W geschaard inzake ;ijn brief aan het raadgevend bureau Witteveert en Bos. Wel :egde het college de raad toe dat de gemeente Deventer het »edrijf in de toekomst orders zal blijven geven.

Op 11 april liet het Deventer colle;e in een brief het bedrijf weten dat B •n W het afkeurden dat dit bedrijf berokken is bij de aanleg van de basis •oor de Amerikaanse kruisraketten in Voensdrecht. Bovendien drongen zij T bij het bedrijf op aan de werkzaamheden stop te zetten. In antwoord hierop lieten Witteveen en Bos weten dit geenszins van plan te zijn omdat de eventuele plaatsing het gevolg van een langs democratische weg genomen besluit zou zijn en het om voorbereidende werkzaamheden gaat.

Kritiek

De oppositie, bestaande uit CDA en WD, leverde gisteravond heftige kritiek op het beleid van B en W. Volgens hen was er wel degelijk sprake van het dreigen met een economische boycot van een bedrijf uit de eigen gemeente. Zij waren bovendien bevreesd dat het optreden van B en W de goede naam van Deventer zou schaden. Het CDA betichtte het college van discriminatie hetgeen volgens de partij in strijd was met artikel 1 van de Grondwet. Beide fracties spraken bovendien van chantage. In moties vroegen zij om afkeuring van het beleid respectievelijk het intrekken van de brief. Beide moties werden echter verworpen.

Volgens loco-burgemeester B. J. M. Duimel was er geen sprake van discriminatie als bedoeld in artikel 1 van de Grondwet. Het college was zijns inziens zorgvuldig te werk gegaan. De brief vond hij een logisch gevolg van eerder door de raad ingenomen standpunten inzake kernbewapening en de kruisraketten.

Kritiek op het beleid vari B en W was er ook van de PPR/PSP-fraktie, die van het linkse meerderheidscollege van de koekstad deel uitmaakt. Deze fractie vond het college niet vergaand genoeg in zijn beleid. „Het college moet de consequenties trekken van besluiten die op dit gebied door de raad zijn genomen", zo hield woordvoerder Reimink het college voor. Zijn fractie en de CPN wilde dan ook een economische boycot van Witteveen en Bos. Een door hen gezamenlijk ingediende motie van die strekking, ondersteund door drie leden van de PvdA en de PPR/PSP-wethouder mevr. Van der Vlist, wist geen meerderheid te behalen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 25 april 1984

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Deventer blijft raketten afwijzen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 25 april 1984

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken