Bekijk het origineel

Verrader Slag om Arnhem nog in leven

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Verrader Slag om Arnhem nog in leven

Brilman: „Boek berust op onbewezen feitenmateriaal

4 minuten leestijd

ARNHEM — De Nederlandse dubbelspion Christiaan Lindemans alias ,J<ing Kong" is niet alleen verantwoordelijk voor de dood van talloze verzetstrijders, maar heeft er door verraad bovendien belangrijk toe bijgedragen dat de Slag om Arnhem in september 1944 Jammerlijk mislukte.

Er bestaan verschillende aanwijzingen dat deze man mogelijk nog steeds in leven is en in ieder geval geen zelfmoord heeft gepleegd na zijn ontmaskering en arrestatie in het laatste oorlogsjaar, zoals tot nu toe over het algemeen werd aangenomen. Het justitiële apparaat dient daarom een nader onderzoek in te stellen en pogingen in het werk te stellen om Lindemans, die kan worden gerekend tot de zwaarste oorlogsmisdadigers van ons land, zo mogelijk op te sporen.

Dat schrijft de Arnhemse historicus W. Tiemèns in zijn gisteren gepresenteerde boek „Facetten van de Slag om Arnhem". Volgens hem zal uit blootlegging van het graf van Lindemans in Den Haag blijken, dat daarin in 1946 een ander is begraven. De landelijke officier van justitie mr. P. Brilman, belast met de opsporing van oorlogsmisdadigers, heeft overigens al laten weten aan een dergelijk onderzoek geen enkele behoefte te hebben.

Onbewezen

Naar zijn mening berust het relaas van Ticmens over King Kong op onbewezen feitenmateriaal, terwijl volgens Brilman ten aanzien van Lindemans bovendien niet meer kan worden gesproken van op dit moment nog vervolgbare strafbare feiten naar Nederlands recht. „Voor de strafrechter is in deze kwestie geen rol meer weggelegd", aldus de officier.

Volgens Ticmens liggen de harde bewijzen voor King Kong's verraad en diens verdwijning in 1946 opgeslagen in de hermetisch gesloten archieven van onder meer de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD). „Het is een welhaast onverdragelijke gedachte dat de volledige waarheid omtrent de Slag om Arnhem en de rol van King Kong daarin ergens op een plank ligt", aldus Tiemens. Het openen van de archieven zal volgens hem zeer veel opzienbarend feitenmateriaal aaii het licht brengen.

Maar ook zonder die archiefstukken zegt de Arnhemse amateur-historicus zich aan de hand van jarenlang, speurwerk en contact met getuigen een beeld gevormd te hebben van de gebeurtenissen rond King Kong, oen lid van het Nederlandse verzet maar evenzeer een gewaardeerd medewerker van de Duitse contra-spionage.

Prins Bernhard

Volgens Tiemens is uit het speurwerk onder meer gebleken dat King Kong begin september 1944 via de staf van Prins Bernhard op de hoogte raakte van een op handen zijnde geallieerde luchtlanding. Die informatie heeft de dubbelspion doorgespeeld naar de Duitsers. Die reageerden volgens Tiemens onmiddellijk door een in de buurt van Arnhem gelegerde pantserdivisie vanuit het hoofdkwartier van de Wehrmacht in Berlijn de uitdrukkelijke opdracht te geven in positie te blijven. De Duitse voorkenriis van de operatie Marked Garden had volgens Tiemens met name rond Arnhem rampzalige gevolgen.

King Kong werd in oktober 1944 ontmaskerd en gearresteerd. Hij is daarna uitputtend verhoord, maar de resultaten van die ondervragingen liggen nog steeds opgesloten in de archieven. In juli 1946 zou de dubbelspion volgens officiële geschiedschnjving een geslaagde zelfmoordpoging hebben ondernomen. Volgens Tiemens is het lijk echter nooit geïdentificeerd door iemand die King Kong heeft gekend. Daarnaast is er naar zijn mening geknoeid met de datum van overlijden en zijn sectierapporten „zoekgeraakt". ;,

Argentinië

„Veel wijst er op dat niet het lijk van King Kong maar dat van een onbekende is begraven om zijn ontvluchting te maskeren tijdens de periode dat hij voor het verrichten van hand- en spandiensten voor de geallieerden tijdelijk op vrije voeten was gesteld", aldus Tiemens. Volgens hem is de naam Christiaan Lindemans in de jaren vijftig nog in Argentinië opgedoken.

Tiemens begon in 1966 met onderzoek naar de gebeurtenissen rond de Slag om Arnhem. In zijn boek schenkt hij, naast de affaire King Kong, ook aandacht aan de rol van de Duitse Luchtmacht Commandobunker Diogenes in Schaarsbergen bij Arnhem, aan dagboekaantekeningen van een gewonde Duitse onderofficier en aan het verslag van een Britse generaal en een van zijn soldaten over hun vlucht over de Rijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 26 april 1984

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Verrader Slag om Arnhem nog in leven

Bekijk de hele uitgave van donderdag 26 april 1984

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken