Bekijk het origineel

Drugsgebruik in Amerika neemt onrustbarend toe

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Drugsgebruik in Amerika neemt onrustbarend toe

4 minuten leestijd

WASHINGTON — De directeur van de Amerikaanse FBI zegt dat de handel in verdovende middelen het grootste misdaad-probleem in de VS is. Ondanks pogingen er wat aan te doen, blijft het drugsgebruik stijgen. Op steeds jongere leeftijden wordt er al mee begonnen. Een onderzoek onder studenten liet zien dat 16,5 procent van hen vorig jaar cocaïne gebruikt heeft.

Er zijn ongeveer 492.000 heroïne-verslaafden in de VS en nog niet zo lang geleden werd er in één jaar ongeveer 4400 kilo heroïne het land binnengesmokkeld. Circa 15 miljoen mensen gebruiken cocaïne. Men schat dat tussen de 40 en 60 procent van de grotere misdaden, te maken heeft met drugs. Amerikanen beginnen ook steeds vroeger drugs te gebruiken. In 1971 wees een onderzoek van de George Washington Universiteit uit dat van de 12- tot 17-jarigen zes procent marihuana rookte. In 1982 was dat 11,5 procent. En. nu schat men dat 64 procent van de Amerikaanse jongeren drugs gebruikt hebben, voordat ze van de , middelbare school af zijn. Drieëndertig procent van alle Amerikanen boven de 12 jaar hebben marihuana, hallucinogenen, heroïne of psychotherapeutische drugs gebruikt om niet-medische redenen. Een onderzoek bij Amerikaanse militaire eenheden in Europa liet in 1981 zien dat 16 procent van het legerpersoneel en bijna een kwart van het marine-personeel, elke dag marihuana en hash gebruikte.

Ook tot de Amerikaanse werkplaatsen dringen de drugs door. Volgens een onderzoeksrapport kost dat de staat jaarlijks bijna 26 miljard dollar. 16,6 miljard daarvan is alleen al produktiviteitsverlies. Werknemers die tijdens'; het werk drugs gebruiken, zij;^ een derde minder produktief d^ïi niet-gebruikers; ze hebben drie keer zoveel kans gewond te raken en zijn veel vaker afwezig. Sommigen suggeren zelfs dat het de oorzaak is van het feit dat de VS het industriële leiderschap aan Japan verliest. Er zijn al bedrijven die zeggen dat ze Amerika verlaten, als het drugsprobleem niet aangepakt wordt.

Lichtpuntjes

Er zijn enkele lichtpuntjes. Agenten pakken bendes aan die de belangrijkste narcotica-handel in handen hebben. In januari werd in Atlanta een bende van 30 personen veroordeeld, die vijf ton cocaïne de VS had binnen gesmokkeld. Ook in drugs-exporterende landen wordt steeds harder opgetreden. Procureur-generaal William French Smith zegt dat die landen dat doen om drie redenen: „Ze zijn zich zeer bewust van onze buitenlandse hulp, ze zijn erg geïnteresseerd in hun internationale reputatie — ze willen niet bekend staan als „drugs-landen" — en hun eigen verslaafde bevolking wordt steeds groter. Pakistan had een paar jaar geleden bijna geen verslaafden; nu heeft het tussen de 100.000 en 150.000 hcroïnc-gobruikers".

Ondanks deze regeringsmaatregelen, schatten experts dat maar 5 tot 20 procent van de cocaïne, heroïne en marihuana die naar de VS werdt gestuurd, aan de grens Wordt onderschept. En dan is er ook nog een groeiende hoeveelheid tmartiuana die op Amerikaanse grond groeit.

Hde, komt het dat het drugsgebruik in de VS zo enorm is gegroeid? De antwoorden die experts bieden variëren van spanningen in een maatschappij vol concurrentie tot verveling en rijkdom.

Televisie

Een andere oorzaak die veel wordt aangevoerd is do groeiende acceptatie van drugsgebruik in bepaalde elite-kringen, in het bijzonder bij hen die verantwoordelijk zijn voor de Amerikaanse radio, televisie en bioscoopfilms. In muziek, films en gedichten wordt de drugscultuur steeds meer verwelkomd. Jongeren krijgen hierdoor het idee dat als ze een probleem hebben, zo maar wat op moeten steken.

Het gebruik van drugs wordt romantisch voorgesteld en als heel normaal beschouwd. De adviseur over drugsmisbruik van het Witte Huis, Carlton Turner bekritiseert kranten en bladen omdat ze do gevaren van drugs bagatelliseren.

Terwijl do regering probeert do stroom narcotica togen te houden on de Amerikanen hun groeiende zorg uiten, blijft hot oen feit dat zoals dr. Norman Zinborg van do Harvard-Univorsitoit iiot zei ..Niemand in do VS moor dan een handbreed verwijderd is van vrijwel elke drug die zo maar hebbon willen".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 7 mei 1984

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Drugsgebruik in Amerika neemt onrustbarend toe

Bekijk de hele uitgave van maandag 7 mei 1984

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken