Bekijk het origineel

SU stationeert meer raketten in DDR

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

SU stationeert meer raketten in DDR

Reactie op plaatsing van Pershings

2 minuten leestijd

MOSKOU — Moskou en Oost-Berlijn zijn overeengekolen meer Sovjetraketten op Oostduits grondgebied te plaatin. Dit heeft het officiële Sovjetpersbureau TASS gisteren leegedeeld. Omdat de Verenigde Staten voortgingen hun )orraad kernraketten voor middellange afstand in Westuropa te plaatsen werden de landen van het oostelijk blok jdwongen tegenmaatregelen te nemen, aldus TASS.

Het ministerie van defensie gaf te innen dat de maatregel bedoeld was n de veiligheid van de Sovjet-Unie 1 haar bondgenoten te verzekeren. e maatregel blijft echter strikt bin!n de grenzen die nodig zijn voor het mdhaven van het machtsevenwicht 1 voor het neutraliseren van de concrete bedreiging die uitgaat van de (Amerikaanse) Pershing-2 en kruisraketten die op de landen van het oostelijk blok zijn gericht, aldus TASS.

Het persbureau gaf geen aanduiding wanneer het besluit was genomen. Een Oostduitse militaire delegatie onder leiding van de minister van defensie, generaal Heinz Hoffmann, was in maart in Moskou. Hij ontmoette toen Sovjetleider Konstantin Tsjernenko en zijn ambtgenoot, Dmitri Oestinov.

Moskou zei in januari dat zijn troepen kernwapenposities in Tsjechoslowakije en Oost-Duitsland bemanden als onderdeel van het Sovjet-antwoord op de plaatsing van Amerikaanse raketten in West-Europa,

SU teleurgesteld

Tijdens zijn bezoek van maart aan Moskou besprak Hoffmann met Oestinov volgens TASS „versterking van de vriendschap en algehele samenwerking" tussen de strijdkrachten van beide landen.

Sovjetfunctionarissen zeiden privé dat het Kremlin teleurgesteld was over het gebrek aan reactie in het Westen op zijn tegenmaatregel van plaatsing van raketten in de DDR en Tsjechoslowakije. Het korte bericht van TASS gaf geen verdere bijzonderheden.

De Sovjet-Unie maakte in oktober vorig jaar bekend dat zij tegenmaatregelen zou nemen als Washington zou beginnen met plaatsing van zijn nieuwe kruisraketten en Pershings in Europa. De toenmalige Sovjetleider Joeri Andropov volgde op 24 november nadat Moskou van het overleg in Geneve was weggelopen.

Westelijke militaire deskundigen in Moskou zeiden dat de Sovjet-raketten vermoedelijk SS-22-s zullen zijn, een nieuwe raket met een bereik van 1.000 km. Het standpunt van het Kremlin is dat de Sovjet-Unie alleen de besprekingen zal hervatten als Washington terugkeert naar de situatie van voor de plaatsing door zijn nieuwe raketten uit Europa te verwijderen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 15 mei 1984

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

SU stationeert meer raketten in DDR

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 15 mei 1984

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken