Bekijk het origineel

Sovjet-troepen bombarderen passen naar Panjshir-vallei

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Sovjet-troepen bombarderen passen naar Panjshir-vallei

Grootste offensief sinds inval in 1979

2 minuten leestijd

NEW DELHI — In een nieuwe poging om Afghaanse verzetsstrijders te verdrijven, hebben Sovjet-vliegtuigen en helikopters belangrijke passen in de Panjshir-vallei gebombardeerd. Dit is gisteren bekendgemaakt door een Westerse diplomaat in New Delhi.

De diplomaat in New Delhi die niet geïdentificeerd wenste te worden, gaf als zijn mening dat het hier gaat om het grootste offensief van de Sovjetbezettingsmacht sinds de inval in 1979. Er zouden 15.000 militairen zijn ingeschakeld. Schattingen over het aantal ingezette tanks variëren van 400 tot 600.

De officiële media in Afghanistan meldden eind april dat de „gehele vallei" in handen van regeringstroepen was. Ook werd toen verklaard dat de belangrijkste verzetsstrijder, Ahmad Shah Massoud, in handen van regeringstroepen was gevallen. Dit werd later door Afghaanse verzetsstrijders in India en Pakistan tegengesproken.

Volgens dezelfde diplomaat zouden Russische militairen op 7 mei in de hoofdstad Kaboel het vuur hebben geopend op passagiers die bij een bushalte stonden te wachten. De executie zou een represaille zijn voor een aanslag de dag tevoren op een groep Sovjet-soldaten. Daarbij zouden enkele militairen zijn gedood. Het aantal gedode burgers zou volgens de diplomaat zes bedragen. Twaalf mensen zouden gewond zijn geraakt.

Zware verliezen

Westelijke diplomaten in de Pakistaanse stad Islamabad hebben gisteren verklaard dat de Sovjet-troepen in de gevechten met het Afghaanse verzet zware verliezen hebben geleden. In de afgelopen tien dagen zijn tenminste 500 Russische militairen gedood of gewond, aldus de diplomaten in Pakistan. Zij beriepen zich dinsdag op rapporten die zij van hun ambassades in Afghanistan hebben ontvangen.

Gedurende een week worden dagelijks gemiddeld 40 Afghaanse soldaten begraven op het „kerkhof der martelaren" in Kaboel, zo werd daar aan toegevoegd.

Eenheden van de achtste Afghaanse divisie zijn sinds kort verplicht bloed af te staan om het grote gebrek aan bloed en plasma te compenseren. Er wordt, zo verklaarden de Westelijke diplomaten in Islamabad, vooral zwaar gevochten bij de Salang-pas en in de omgeving van het Shomali-dal.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 mei 1984

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Sovjet-troepen bombarderen passen naar Panjshir-vallei

Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 mei 1984

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken