Bekijk het origineel

I Israëlische actie r in Bekaa-vallei

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

I Israëlische actie r in Bekaa-vallei

Syrië blijft op Moskou rekenen

2 minuten leestijd

BEIROET — Israëlische vliegtuigen hebben volgens beichten in de Libanese pers gisteren drie dorpen in de Bekaaallei in Libanon aangevallen. Daarbij kwam minstens één )urger om het leven en werden vier personen gewond. Het sraëlische opperbevel sprak eerder op de dag van een aanal op een basis van guerrillastrijders.

In de Libanese media werd gemeld lat de dorpen Janta, Deir Ghazal en {aita zijn gebombardeerd. Janta ligt Irie kilometer van de Syrische grens. /olgens deze berichten voerden drie oestellen de aanval uit terwijl drie mdere vliegtuigen voor dekking zorgien. De Libanese televisie zei te vervachten dat het dodental nog )ploopt. Militante sji'iten lieten geen ournalisten toe in de getroffen dor)en. Ooggetuigen verklaarden wel dat veel ambulances naar de plaats van de aanval reden.

De sji'iten-leider en minister van Justitie, Nabih Berri, veroordeelde de aanval als „agressie tegen de soevereiniteit van Libanon en een samenzwering om het Syrische leger in de strijd te betrekken". Syrië heeft nog geen commentaar gegeven op de Israëlische aanval.

Van Israëlische zijde werd meegedeeld dat een basis van „extremistische pro-Iraanse terroristen" i.s aangevallen. Er zijn enkele gebouwen en een aantal tenten geraakt, aldus de bekendmaking. Alle toestellen zijn volgens het opperbevel veilig op hun basis teruggekeerd.

Hulp Moskou

In het geval van oorlog tussen Israël en Syrië zullen de Sovjets mogelijk twee divisies naar Damascus sturen, aldus heeft de Syrische minister van Defensie generaal Mustafa Tlass gezegd in een vraaggesprek met de onafhankelijke Spaanse krant „El Pais". Tlass zei dat „wij hebben gepland dat binnen slechts acht uur, de Sovjets mogelijk twee divisies naar Damascus zenden indien er een oorlog met Israël zou zijn."

Hij voegde hier echter aan toe dat zijn land „deze steun van Sovjet soldaten niet nodig had", aldus de in Madrid gevestigde krant zaterdag. Tlass betoogde dat indien een conflict zou uitbreken, „de Israëliërs zouden ontdekken dat wij nieuwe dingen bij de hand hebben, zoals de Russische SA 5 luchtdoelraketten, die zij niet kennen". De generaal merkte op dat „Syrië nu het enige Arabische buurland van Israël is wiens luchtruim niet door Israëlische vliegtuigen wordt geschonden" en dat dit te danken was aan de raketten. Tlass zei ten slotte dat de Sovjets die Syrische bases bemannen „allen onder mijn bevel staan" en dat Moskou ons te hulp zal komen" indien de VS Israël in een oorlog met Syrië zouden steunen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 mei 1984

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

I Israëlische actie r in Bekaa-vallei

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 mei 1984

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken