Bekijk het origineel

Overdracht modelbanen aan gemeente Krimpen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Overdracht modelbanen aan gemeente Krimpen

Onthulling bronzen gedenkplaat

2 minuten leestijd

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL — Op zaterdag 16 juni zullen de modelspoorbanen in het westelijk deel van de Stormpolder worden overgedragen aan de gemeente Krimpen aan den IJssel door de directeur van Hollandia BV, de heer R. M. Lubbers. Burgemeester Bulder zal samen met de heer Lubbers de baan openen, waarbij een bronzen gedenkplaat zal worden onthuld. Daarbij zal de baan officieel in beheer worden overgedragen aan de Nederlandse Vereniging van Modelbouwers.

In 1978 bestond Lubbers' Constructiewerkplaats en Machinefabriek „HoUandia" BV 50 jaar. Bovendien werd in die tijd de bouw van de kantorenflat voltooid. Bij gelegenheid hiervan is door de directie van Hollandia aan de gemeente Krimpen een bijdrage aangeboden voor een voorziening ten algemene nutte voor het gedeelte Stormpolder tussen de kantorenflat en de naastgelegen scheepsbouwhal van Van der Giessen-De Noord. Dat terrein heeft een bestemming gekregen als openbaar park met uitzichtpunt op de rivier de Nieuwe Maas.

Het geschenk van Hollandia heeft uiteindelijk de vorm gekregen van een complex modelspoorbanen, geschikt voor het berijden met grote stoomgedreven locomotieven. Het is daar nu mogelijk met drie internationaal erkende schalen te rijden, met door modelbouwers zelf gebouwde stoomlocomotieven. Op een hoger gelegen baan kunnen loco's met een spoorbreedte van 89 en 127 mm rijden, waarbij de machinisten op volgwagens hvm modellen kunnen stoken en laten rijden. Op de grootste maat spoorbaan (breedte 184 mm), die direct op de grond ligt, kunnen zeer grote modellen rijden, wat neerkomt op locomotieven met een lengte tot wel drie meter.

Op 16 juni worden de openingsritten ongeveer tegen half twaalf verwacht. Daarnaast worden er ook op het nabijgelegen parkeerterrein demonstraties gegeven met modelstoomvoertuigen, zoals tractoren en walsen. Een expositie van niet werkende of in aanbouw zijnde stoommodellen voltooid het geheel. Het is de bedoeling dat de leden van de Nederlandse Vereniging van Modelbouwers in de zomermaanden elke tweede zaterdag van de maand hun machines demonstreren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 juni 1984

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Overdracht modelbanen aan gemeente Krimpen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 juni 1984

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken