Bekijk het origineel

Banken VS verhogen rente met half punt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Banken VS verhogen rente met half punt

Latijns-Amerika verontwaardigd

3 minuten leestijd

NEW YORK — Verscheidene grote banken in de Verenigde Staten hebben hun minimumrente voor leningen aan bedrijven gisteren met een half punt verhoogd tot dertien procent.Het is dit jaar al de vierde verhoging van de „prime rate", een tarief dat de banken aan hun meest kredietwaardige cliënten in rekening brengen. Eind vorig jaar stond het op 2 procent.

De Amerikaanse banken moeten de laatste tijd meer betalen voor het geld dat ze zelf op de kapitaalmarkt lenen, maar de voornaamste reden voor de verdere verhoging van de prime rate is toch wel de toeneming van de vraag naar krediet als gevolg van het krachtige economische herstel in de VS en van het grote financieringstekort van de Amerikaanse overheid.

De eerste bank die haar tarief gisteren op dertien procent bracht was First National Bank of Chicago. Haar voorbeeld werd al spoedig gevolgd door Citibank, Chase Manhattan Bank, Morgan Guaranty Trust, Chemical Bank, Marine Midland Bank, Continental Illinois National Bank en een reeks andere Amerikaanse banken.

Verder omhoog

In Wall Street wordt verwacht dat de rentevoet in de Verenigde Staten nog verder omhoog zal gaan. Het wordt niet uitgesloten geacht dat de. prime rate in de loop van het jaar de vijftien procent zal bereiken. Ook een verhoging van het disconto van de centrale banken in de VS, nu negen procent, zit er volgens sommigen wel in.

In bankkringen in New York wordt niet verwacht dat de Federal Reserve Board, het bestuur van het stelsel van centrale banken in de VS, de rem op de kredietverlening zal loslaten. De „Fed" is er bang voor dat het krachtige herstel van de economie bij een minder rigide beperking van de kredietverlening tot een opleving van de inflatie zal leiden.

Volgens andere commentatoren is de rente in de VS nu langzamerhand hoog genoeg om op zichzelf voor een inzinkmg van het economische herstel te zorgen. Daarvan zijn overigens nog geen tekenen zichtbaar want volgens voorlopige cijfers zal de toeneming van het bruto nationaal produkt van de VS, de marktwaarde van alle geproduceerde goederen en diensten, in het tweede kwartaal 5,7 procent op jaarbasis bedragen.

Inmiddels zijn de eerste verontwaardigde reacties uit diverse Latijns-Amerikaanse landen binnen. De meeste landen in Latijns-Amerika hebben grote moeite met de betaling van rente over hun enorme schulden aan de banken in de rijke ndustrielanden, vooral in de Verenigde Staten. Die rente is over het algemeen aan de prime rate gekoppeld en dat betekent dat hun problemen groter worden naarmate dat tarief stijgt.

Een verhoging van de prime rate van de Amerikaanse banken betekent dat de Latijns-Amerikaanse landen gezamenlijk jaarlijks ettelijke miljarden dollars meer aan rente moeten gaan betalen en dat terwijl vele economen van naam, ook in de Verenigde Staten, van mening zijn dat er alleen maar een oplossing voor het schuldenvraagstuk kan worden gevonden als de rente omlaag gaat en de looptijd van leningen aan de debiteurenlanden wordt verlengd. De voorzitter van de Peruaanse regeringscommissie die zich met de schulden van Peru bezighoudt, Rodrigo Cepeda Yzaga, zei gisteren dat de nieuwe verhoging van de prime rate een ramp voor Latijns- Amerika betekent. „We lijden er enorme schade van en het is iets waar we niets aan kunnen doen". Hij noemde het besluit „niet te geloven" en zei dat de Amerikaanse rente de Peruaanse economie wurgt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 juni 1984

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Banken VS verhogen rente met half punt

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 juni 1984

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken