Bekijk het origineel

ite

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

ite", een tarief dat de banken aan hun meest kredietwaardi- 7^^ TblnZn t^T^:.^^^.

2 minuten leestijd

cliënten in rekening brengen. Eind vorig jaar stond het op landen, vooral in de verenigde staten.
f procent. ^'^ rente is over het algemeen aan de * prime rate gekoppeld en dat betekent

De Amerikaanse banken moeten de laatste tijd meer betalen voor het geld dat ze zelf op de kapitaalmarkt lenen, maar de voornaamste reden voor de verdere verhoging van de prime rate naar krediet als gevolg van het krachtige economische herstel in de VS en van het grote financieringstekort van de Amerikaanse overheid.

De eerste bank die haar tarief gisteren op dertien procent bracht was First National Bank of Chicago. Haar voorbeeld werd al spoedig gevolgd door Citibank, Chase Manhattan Bank, Morgan Guaranty Trust, Chemical Bank, Marine Midland Bank, Continental Illinois National Bank en een reeks andere Amerikaanse banken. dat hun problemen groter worden naarmate dat tarief stijgt.

Een verhoging van de prime rate van de Amerikaanse banken betekent dat de Latijns-Amerikaanse landen den dollars meer aan rente moeten gaan betalen en dat terwijl vele economen van naam, ook in de Verenigde Staten, van mening zijn dat er alleen maar een oplossing voor het schuldenvraagstuk kan worden gevonden als de rente omlaag gaat en de looptijd van leningen aan de debiteurenlanden wordt verlengd. De voorzitter van de Peruaanse regeringscommissie die zich met de schulden van Peru bezighoudt, Rodrigo Cepeda Yzaga, zei gisteren dat de nieuwe verhoging van de prime rate een ramp voor LatijnsAmerika betekent. „We lijden er enorme schade van en het is iets waar we niets aan kunnen doen". Hij noemde het besluit „niet te geloven" en zei dat de Amerikaanse rente de Peruaanse economie wurgt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 juni 1984

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

ite

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 juni 1984

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken