Bekijk het origineel

Hyperventilatie is geen aanstellerij

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Hyperventilatie is geen aanstellerij

3 minuten leestijd

DEN HAAG — „Op een avond, ik zat rustig tiiuis, voelde ik me plotseling beroerd worden: duizelig, hoofdpijn. Ik kreeg het benauwd, m'n hart begon als een razende te bonken en het klamme zweet brak me uit. Mijn vrouw zat me met grote angstogen aan te kijken en zelf begon ik in paniek te raken; ik was er zeker van dat ik een hartaanval aan hef krijgen was. Vijf minuten later lag ik op de afdeling Intensive Care van het ziekenhuis. Maar het cardiogram vertoonde geen enkele afwijking. Dezelfde avond was ik weer thuis. Ik voelde me een aansteller. Al die drukte, alleen omdat ik verkeerd zou ademhalen?"

De beschrijving van dit ziektebeeld moet miljoenen Nederlanders bekend in de oren klinken. Want tien procent van alle mensen die zich tot hun huisarts wenden hebben klachten die terug te voeren zijn op hyperventilatie. Het aantal dat wel eens een acute aaval heeft gehad is vele malen hoger.

Dat blijkt uit het boekje „Leven met Hyperventilatie", dat vorige week in Den Haag ten doop is gehouden. De publikatie, waarin wordt uitgelegd wat hyperventilatie precies is en wat je ertegen kunt doen, is uitgegeven onder auspiciën van de Nederlandse Hyperventilatie Stichting, die in maart dit jaar officieel is opgericht. Tevens is een therapeutisch cassettebandje op de markt gebracht dat patiënten helpt hun klachten de baas te worden. Dat gebeurt met behulp van ademhalingsoefeningen.

Miskend

Hyperventilatie is het meest miskende ziektebeeld in de hele gezondheidszorg, zei huisarts Kenneth Watson bij de presentatie van het boek. Doordat de symptomen vaak veel lijken op die van een dreigend hartinfarct, worden hyperventilatielijders vaak doorverwezen naar de cardioloog of de internist, die uiteraard „niets kan vinden". Bovendien worden zij vaak beschouwd als simulanten of hysterici.

Hyperventilatie ontstaat als men — bijvoorbeeld onder invloed van stress — te veel ademhaalt, terwijl het lichaam op dat moment geen behoefte heeft aan extra zuurstof. Daardoor onstaat een tekort aan koolzuur, waardoor de bloedvaten zich vernauwen en de bloedtoevoer naar hart en hersenen wordt afgeremd. De gevolgen kunnen variëren van duizeligheid, misselijkheid en buikpijn tot een beklemd gevoel op de borst met uitstraling in de armen.

De acute aanval, die je vrij gemakkelijk kunt bestrijden door de patiënt te laten ademhalen door een lange slang of in een plastic zak, is het bekende beeld", aldus Watson. „Maar veel mensen hyperventileren chronisch, waardoor ze die klachten permanent hebben, zij het in een lichtere vorm. Dat is voor een huisarts moeilijk te interpreteren. De oorzaak is het onvermogen zich te ontspannen en daaraan kan alleen met therapieën iets worden gedaan."

Modeziekte

Hyperventilatie wordt door velen beschouwd als een „modeziekte" die de mensen elkaar de laatste tijd aanpraten, hetgeen de positie van de hyperventileerders er ook niet gemakkelijker op maakt. „Dat is natuurlijk onzin", aldus Watson. „Het is al zo oud als de wereld, maar het werd vroeger niet als syndroom herkend." In 1871 heeft een Amerikaanse legerarts het ziektebeeld voor het eerst beschreven onder de naam „Soldiers Heart". Hij constateerde dat veel soldaten tijdens gevechtshandelingen verschijnselen vertoonden die op hartklachten leken. Na afloop van de veldslag verdwenen de symptomen weer, zodra hij aannam dat ze door spanningen werden veroorzaakt. Sindsdien heeft het syndroom allerlei schuilnamen toegemeten gekregen als middenrifneurose, cardiorespirator syndroom en psychogene dyspnoe.

Omdat er dringend behoefte bleek te zijn aan betere voorlichting, informatie en hulpverlening hebben patiënten en hulpverleners in 1982 de Nederlandse Hyperventilatie Stichting (NHS) op poten gezet. De organisatie organiseert voorlichtingsbijeenkomsten en zelfhulpgespreksgroepen, geeft het contactblad „Hyper" uit.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 3 juli 1984

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Hyperventilatie is geen aanstellerij

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 3 juli 1984

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken