Bekijk het origineel

Wömer: W-Europa wil meer invloed in NAVO

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Wömer: W-Europa wil meer invloed in NAVO

2 minuten leestijd

BONN --- De Westduitse minister van defensie Manfred Wörner lieeft opgeroepen tot een „tweerichtingsverkeer" waar het gaat om de wapenhandel tussen de Verenigde Staten en West-Europa. Ook zei hij dat West-Euro^ pa een actievere rol wil spelen in de beleidsvorming van het bondgenootschap.

In een interview verklaarde de minister echter dat de Bondsrepubliek er ook in 1985 niet in zal slagen de defensie-uitgaven met 3 procent te verhogen, het streefgetal van de NAVO. In de Verenigde Staten is veel kritiek op de bondgenoten, omdat alleen Luxemburg zich aan die grens van 3 procent zou houden.

Wömer voerde echter aan dat Bonn op andere wijze een grote bijdrage aan de NAVO levert, namelijk door een legermacht van 495.000 militairen in het land op de been te houden.

De conservatieve minister vliegt woensdag naar Washington voor vijf dagen van besprekingen met president Reagan, vice-president George Bush, minister van defensie Caspar Weinberger en andere functionarissen.

Wapenhandel

Wömer had bezwaar tegen het protectionisme dat binnen de NAVO bestaat op het gebied van de wapenhandel en zei dat Europese en Amerikaanse wapenfabrikanten in elkaars achtertuintje moeten kunnen opereren. „Wij verwachten dat van het begin af aan op dit gebied een tweerichtingsverkeer wordt toegelaten. Wij zullen Amerikaanse wa~^pens aankopen als er geen Europese wapens van dezelfde kwaliteit verkrijgbaar zijn", zei hij. „Wij staan er echter op dat de Amerikanen op dezelfde manier handelen en Europese wapensystemen kopen wanneer die beter en goedkoper zijn dan hun eigen systemen."

Dat Europa op beleidsniveau meer te vertellen wil hebben in de NAVO heeft te maken met groeiend zelfvertrouwen en niet met wanMANFRED WORNER trouwen jegens de VS, aldus Wörner.

Dat Europa nu ontevreden is met zijn rol in de NAVO is niet de schuld van de VS, zei Wömer. „Het is niet de schuld van de Amerikanen, maar eerder van de Europeanen zelf, die er tot nu toe niet in zijn geslaagd een gezamenlijk standpunt in te nemen op centrale punten van belang, inclusief het veiligheidsbeleid."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 9 juli 1984

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Wömer: W-Europa wil meer invloed in NAVO

Bekijk de hele uitgave van maandag 9 juli 1984

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken