Bekijk het origineel

Olie-import Westen zal weer toenemen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Olie-import Westen zal weer toenemen

Internationaal Energiebureau waarschuwt:

3 minuten leestijd

PARIJS — Het Internationale Energiebureau (lEA) in irijs verwacht, dat de olie-import van de Westerse induselanden en Japan, die op het ogenblik zijn kleinste omvang ids 1968 heeft, de komende jaren weer zal gaan toenemen or een vermindering van de olieprodukten in de Verenigde aten en de Britse sector van de Noordzee.

n een nieuwe studie over de veredelijke ontwikkeling van het jrgieverbruik zegt het bureau, een telling van 21 landen van de Orgaatie voor Economische Samenwer,g en Ontwikkeling (OESO), dat de ;amenlijke olie-import van haar letegen 2000 de 880 miljoen ton zal •eiken. De import is afgenomen van . miljoen ton in 1981 tot 728 miln ton in 1983. )e lEA-landen - de VS, Canada, )an, Australië, Nieuw-Zeeland en •st-Europa behalve Frankrijk, Fin;d en IJsland - produceerden verle1 jaar 754 miljoen ton. Het bureau wacht dat de produktie zal afnen tot 719 miljoen ton in 1985 en tot 1 miljoen ton tegen het einde van de iw.

Verbruik
Iet olieverbruik van de lEA-lan1 is tussen 1979 en 1983 met twintig icent afgenomen. Ondanks de opleg van de economische bedrijvigd verwacht het bureau ook voor dit r een afneming van de vraag naar !, mits de industrielanden ernst ken met hun plannen om meer koen kernenergie te gaan gebruiken verspilling van ernergie tegen te in. let bureau merkt op dat de begdheid over de gevolgen voor het ieu uitbreiding van de toepassing 1 kolen en kernenergie voor de opkking van elektriciteit kunnen heimeren. Maar zelfs als dat niet het •al is zou olie in de jaren negentig lieuw schaars kunnen worden als opleving van de economische bejvigheid doorzet. Iet lEA waarschuwt dat het Wesweer sterker afhankelijk van de -'-exporterende landen in het Midi-Oosten zal worden als het er niet )r zorgt dat zijn olieverbruik klein ift. „De huidige instabiliteit in het iden-Oosten toont aan hoe kwetsir de olie-aanvoer is", aldus het iport.

Aardgas
let bureau laat verder de waaruwing horen dat het vertrouwen een leverancier van aardgas een nieuw veiligheidsrisico voor sommige Westerse industrielanden schept. Het doelt kennelijk op de grote hoeveelhe(Van onze medewerker) den aardgas die sommige Westeuropese landen uit de Sowjet-Unie willen importeren.

De aardgasimport van de lEA-leden zal toenemen van 34,7 miljoen ton olie-equivalent in 1982 tot ongeveer 182 miljoen ton in 2000, zo verwacht het bureau. Door de toeneming van het gebruik van aardgas, kolen en kernenergie zal olie tegen 2000 nog maar in 33 procent van de energiebehoefte van het Westen voorzien tegen verleden jaar in 43,5 procent.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 23 juli 1984

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Olie-import Westen zal weer toenemen

Bekijk de hele uitgave van maandag 23 juli 1984

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken