Bekijk het origineel

Peres krijgt steun religieuze partijen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Peres krijgt steun religieuze partijen

Vriendelijk gesprek met Shamir

3 minuten leestijd

TEL AVIV — De leider van de Israëlische sociaaldemocratische Arbeiderspartij, Shimon Peres, die in opdracht van )resident Herzog aan de vorming van een kabinet werkt, leeft gisteren de eerste gesprekken gevoerd om de mogelijkheden te peilen voor een grote coalitie of eventueel een kleine coalitie.

Peres overlegde gisteren met leiders van de Nationale Religieuze Partij (NRP), die volgens een verklaring van haar leider, de huidige minister van binnenlandse zaken, Josef Burg, bereid is een grote coalitie onder Peres te steunen. De NRP was de afgelopen zeven jaar een trouw bondgenoot in de coalitieregeringen van het Likoed-blok.

De houding van Burg stemde de leiding van de Arbeiderspartij tevreden omdat deelneming van de NRP — die bij de jongste verkiezingen weliswaar verloor, maar nog vier zetels in de Knesset heeft — van beslissende betekenis kan zijn voor de vorming van een grote coalitie met het Likoedblok, maar ook voor een kleine coalitie. • De Arbeiderspartij behaalde bij de verkiezingen 44 zetels en kan met de steun van kleine linkse en centristische partijen op 60 zetels rekenen. Het nog aan de macht zijnde Likoedblok heeft 41 zetels en krijgt daarbij zeker de steun van de rechtse Techiya-partij (4 zetels) en de Morachalijst van orthodoxe religieuzen met 2 afgevaardigden in de Knesset.

Voorstanders

Hoewel de meeste van de kleine partijen voorstander zijn voor een regering van nationale eenheid, verschillen zij van mening over de vraag wie deze moet leiden, Peres of de huidige premier Shamir.

Alleen de communistische Rakahpartij (4 zetels), de Joods/Arabische „lijst voor vrede en vooruitgang" (2 zetels) en de extreem-rechtse rabbijn Meir Kahane (1 zetel) zijn tot dusverre tegenstanders van een grote coalitie.

Josef Burg van de NRP herhaalde gisteren voorstander te zijn van een kabinet van nationale eenheid en afwijzend te staan tegenover een coalitie op smalle basis van zowel de Arbeiderspartij als van het Likoed-blok. Maar zijn steun voor een premierschap van Peres wordt gezien als een belangrijke overwinning voor de leider van de Arbeiderspartij.

Vriendelijk

Peres voerde gisteren in het kader van de coalitiebesprekingen het eerste gesprek onder vier ogen met de dernissionaire premier Shamir. Na afloop onthulden de leiders geen bijzonderheden over het gesprek in het Koning David-hotel in Jeruzalem, dat volgens Shamir „in een goede sfeer" en volgens Peres „vriendelijk en open" verliep. Shamir weigerde te zeggen of hij bereid is te dienen onder Peres. Eergisteren verldaarde vicepremier David Levy dat Likoed niet zal deelnemen aan een regering onder een premier van de Arbeiderspartij en hij voorspelde dat Peres er niet in zal slagen een coalitie te vormen.

Naar verwachting verspeelt de Arbeiderspartij bij een grote coalitie inderdaad de steun van haar linkervleugel, de Mapam, die blijft bij haar oppositie tegen elke samenwerking met het Likoed-blok. Zowel de Arbeiderspartij als de Likoed gaan door om te proberen een coalitie met een eenvoudige meerderheid in het parlement te vormen. De steun van de NRP is daarbij van cruciale betekenis.

In de besprekingen heeft het Likoed-blok tot dusver gevraagd om een wisselend premierschap of, als Peres premier wordt, om zware portefeuilles zoals die van defensie en buitenlandse zaken, zo verluidde in partijkringen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 7 augustus 1984

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Peres krijgt steun religieuze partijen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 7 augustus 1984

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken