Bekijk het origineel

CRI: Nederland hèt middelpunt van drugshandel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

CRI: Nederland hèt middelpunt van drugshandel

3 minuten leestijd

DEN HAAG — Nederland is in West-Europa het verdovende middelen land bij uitstek als het gaat om de handel in drugs. In de andere landen in West-Europa wordt de politie geconfronteerd met een deel van de georganiseerde handel. In Nederland zijn echter alle organisaties bijzonder actief, Dat staat in het jaarverslag 1983 van de Centrale Recherche informatiedienst (CRI) dat gisteren is verschenen.

Het jaar 1983 kan, aldus de CRI, voor Nederland worden gekenschetst als een jaar waarin sprake was van een groot aanbod van de diverse soorten verdovende middelen, in het algemeen beschikbaar tegen een relatief lage prijs en van een goede kwaliteit, zien het gehalte aan zuiverheid.

„Ondanks alle inspanningen in Nederland en daarbuiten zijn wij niet in staat geweest het aanbttd van illegale verdovende middelen terug te dringen. Integendeel, want nog steeds kan worden geconstateerd dat de produktie en handel over de hele wereld toenemen", aldus de CRI.

De meest voorkomende verdovende middelen waren volgens de CRI heroïne, cocaïne en cannabisprodukten (hasj en marihuana). Op basis van de in beslag genomen middelen concludeert de CRI dat de grote heroïnehandel voornamelijk lag in handen van Chinese, Turkse en Pakistaanse organisaties. Veel van de in beslag genomen drugs waren bestemd voor de Nederlandse markt. Vangsten in andere landen maakten bovendien duidelijk, dat vele drugstransporten via Nederland plaatsvonden, zodat de distributiefunctie nog steeds een belangrijke mag worden genoemd.

Informatie

Essentieel in de aanpak van de handel is volgens de CRI ook de beschikbaarheid van goede informatie. Gepleit wordt voor een geautomatiseerd systeem om er de bestanden in te verwerken. Die informatie is echter volgens de CRI van weinig waarde als er niet kan worden opgetreden. In dat verband constateert de dienst een afname van mankracht en middelen tegenover een toeneming van de problematiek. Het aantal processen-verbaal nam iets af, van 4.651 in 1982 tot 4.381 in 1983. Het aantal aangehouden verdachten daarentegen steeg van 6.536 tot 6.801. Van hen hadden er 4.732 de Nederlandse nationaliteit.

In 1983 werd 150 kilo heroïne in beslag genomen, tegen 226 kilo in 1982. Het jaar 1983 was volgens de CRI een goed jaar voor de cocaïne-oogst in Zuid-Amerika. In Nederland werden prijzen betaald van 100.000 tot 150.000 gulden per kilo. In beslag genomen werd 58,5 kilo, 57 procent meer dan in 1982. In het buitenland werd bovendien nog eens 141 kilo voor de Nederlandse markt bestemde cocaïne onderschept. Gewezen wordt op het feit, dat de bij de handel betrokken Zuidamerikaanse groepen niet opzij gaan voor geweld tegen concurrenten (drie doden in Amsterdam in 1983), maar ook tegen de politie.

Vals geld

Uit het CRI-jaarverslag blijkt verder dat het aantal in omloop gebrachte valse bankbiljetten vorig jaar aanmerkelijk is gestegen. Vooral valse biljetten van duizend gulden en vijfentwintig gulden bleken in groten getale te zijn uitgegeven in binnen- en buitenland. Deze hoeveelheid was gelijk aan het totaal van die van de vijf voorgaande jaren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 augustus 1984

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

CRI: Nederland hèt middelpunt van drugshandel

Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 augustus 1984

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken