Bekijk het origineel

Omvang partrjerf cocaïne groter

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Omvang partrjerf cocaïne groter

CRI vreest Amerikaanse toestanden

3 minuten leestijd

DEN HAAG — In de nabije toekomst moet er ernstig rekening mee worden gehouden dat partijen cocaïne waarop de politie de hand weet te leggen, wel eens groter dan lÖÖ kilo kunnen zijn.

De verdovende-middelencentrale van de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) heeft „het angstige voorgevoel" dat we in Nederland wat dat betreft in de richting van Amerika gaan, waar regelmatig cocaïnepartijen van soms enkele honderden kilo's in beslag worden genomen.

John Oosterbroek, het hoofd van de verdovende-middelencentrale, spreekt deze verwachtingen uit als hij de cijfers bekijkt van de hoeveelheden cocaïne die in de eerste acht maanden van dit jaar in beslag zijn genomen. huis „Stichting Gezondheidszorg Amsterdam-Noord". Het ziekenhuis komt in de plaats van de Lutherse: Diaconesseninrichting, het Juliana Ziekenhuis en het Ziekenhuis Amsterdam-Noord. Het ziekenhuis dat over 2,5 jaar klaar moet zijn, gaat zo'n 115 miljoen gulden kosten en krijgl'301 bedden. Op de foto v.l.n.r. de voorzitters van de drie ziekenhuizen P. Hoekstra (ZAN), A. Noordhof (Juliana Ziekenhuis) en P. J. Klopper van het Lutherse Diaconessenziekenhuis: Dat is 135 kilo, tegenover 58,5 kilo in het gehele vorige jaar. Uitschieters bij de inbeslagnemingen waren dit jaar partijen van 33 en 20 kilo op Schiphol. In 1983 was de omvang van de in beslag genomen {jartijen cocaïne over het algemeeir roiiö dfe-'-iÖ-tSlö-.-Öif jaaf' geven iïi beslag genomen partijen in hét buitenland öok-aafl'dat pèr èirffl^' steeds meer cocaïne wordt vervoerd. Oosterbroek wijst op 42 kilo waarmee drie Nederlanders vorig jaar op het vliegveld bij Parijs zijn aangehouden en waarvoor ze deze week tot gevangenisstraffen van 5 tot 10 jaar zijn veroordeeld en partijen van 50 tot 49 kilo waar dit jaar in de havens van Gothenburg en Hamburg de hand op is gelegd.

Verdrongen

Oosterbroek zegt dat het voor politie en welzijnswerkers vast staat dal cocaïne de heroïne in gebruik verdrongen heeft. Ook zijn de in beslag genomen hoeveelheden cocaïne groter dan de in beslag genomen hoeveelheden heroïne: de eerste acht maanden van dit jaar werd 135 kilo cocaïne in beslag genomen tegenover 120 kilo heroïne. In heel 1983 wareii die aantallen 58,5 kilo cocaïne tegenover 150 kilo heroïne. Oosterbroek haast zich te verklaren dat die cijfers wel relatief zijn: in Antwerpen werd dit jaar 75 kilo heroïne'in beslag genomen die bestemd was voor ons land, terwijl • voor hetzelfde geld die partij in de haven van Rotterdam zou kunnen worden aangetroffen. Dat zou dan het jaarcijfer aanzienlijk beïnvloeden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 14 september 1984

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Omvang partrjerf cocaïne groter

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 14 september 1984

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken