Bekijk het origineel

Extra geld voor echte minima

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Extra geld voor echte minima

Lubbers botst met Tweede Kamer over kinderbijslag

3 minuten leestijd

DEN HAAG — Het kabinet is bereid extra geld uit te trekken om het koopkrachtbeeld voor de echte minima in 1985 te verbeteren. Premier Lubbers weigerde gisteren echter een volledige handhaving van de bestedingsmogelijkheden toe te zeggen. Ook op het punt van de kinderbijslag bestaat een meningsverschil met een meerderheid van de Tweede Kamer. De regering blijft namelijk bij het voornemen om die uitkering te bevriezen.

„Het sociaal minimum is een kostbaar bezit dat we moeten behouden", zo verklaarde de minister-president op de tweede dag van de algemene beschouwingen. Hij liet verder weten er naar te streven het koopkrachtniveau van minimumloon en minimumuitkeringen de komende jaren niet verder aan te tasten. „Dat zal wel een enorme inspanning vergen", aldus Lubbers in een toelichting op die doelstelling van het kabinet.

Als gevolg van het afschaffen van de eenmalige uitkering gaat in 1985 de koopkracht van mensen die reeds langer zijn aangewezen op een minimuminkomen er nog 1,5 a 3 procent op achteruit. CDA en PvdA pleitten dinsdag voor een volledige correctie van die teruggang. Het kabinet wil bovenop de reeds gereserveerde 200 miljoen een extra, niet nader aangegeven, bedrag vrijmaken. Dit in de eerste plaats ten behoeve van gezinnen met kinderen binnen de groep van de meerjarige echte minima. Voorts heeft men geen bezwaar tegen een huurverhoging van drie in plaats van de voorgestelde vier procent. Een en ander is evenwel onvoldoende om CDA en PvdA geheel tevreden te stellen.

Kinderbijslag

De regering voelt er ook weinig voor tegemoet te komen aan een breed gesteunde wens om de kinderbijslag per 1 januari en per 1 juli gewoon aan te passen aan de prijsstijging. Dit mede omdat er geen geschikte alternatieve dekking op tafel ligt. Voor de WD-suggestie om het woonlandbeginsel in te voeren bestaat geen meerderheid en het voorstel van het CDA om de aangekondigde arbeidstoeslag in de loon- en inkomstenbelasting te verlagen stuit op ernstig verzet van de liberalen. Die verlangen juist een hogere toeslag voor werkenden op de belastingvrije voet.

De vraag of er een verzachting van de koopkrachtoffers voor de bovenminimale wao'ers komt pas later dit jaar beantwoord bij. de behandeling van het wetsontwerp dat voorziet in een daling van het wettelijk uitkeringsniveau tot 70 procent.

Nijpels (VVD) benadrukte gisteren te zullen vasthouden aan een zekere fasering, die neerkomt op een verlaging per 1 januari 72 procent en pas per 1 juli naar 70 procent. Die wijziging kost de schatkist in 1985 zo'n 150 miljoen gulden. Lubbers drong tijdens het debat aan op terughoudendheid met een meer geleidelijke aanpak op dit punt. „Dan moeten we de premies verhogen en dat betekent een effect op de koopkracht van iedereen", aldus de premier. Hij sloot evenwel niets uit.

Schoolgeld

Ook de beslissing over het al of niet invoeren van een schoolgéldheffing voor 12- tot en met 15-jarigen valt op een later tijdstip. Minister Ruding (financiën) maakte wel duidelijk dat het achterwege laten van deze maatregel alleen aanvaardbaar is als alternatieven worden aangegeven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 oktober 1984

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Extra geld voor echte minima

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 oktober 1984

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken