Bekijk het origineel

Politie tevreden over verloop öntruirning

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Politie tevreden over verloop öntruirning

3 minuten leestijd

AMSTERDAM — Na enkele charges van de mobiele eenheid in de Amsterdamse binnenstad ibioedden gisteren in de loop van de avond de protesten tegen de ontruiming van kraakpand Sinigel 114 dood. Relschoppers maakten in het begin van de avond nog gebruik van de invallende duisternis om stenen te gooien.

Justitie en politie uitten 's midags al hun tevredenheid over het erloop van de ontruimingsactie. Hoofdcommissaris J. Valken van de Amsterdamse politie had van de kant van de krakers meer verzet verwacht. De enkele honderden actievoerders die gistermorgen voor het kraakpand verbleven, vielen volgens de hoofdcommissaris weg tegen de ongeveer 1.800 krakers die bij de ontruiming van Wyers in februari van dit jaar dit bolwerk hadden bezet.

Terwijl gistermorgen een peloton mobiele eenheid zonder wapenstok en helm de krakers onder luid gejoel en gelach voor Singel 114 probeerden weg te duwen, drong een brand- en traangaseenheid van de politie via het dak het pand binnen. De truc met de veel hilariteit verwekkende duwpartij slaagde. Alleen gehinderd door rookbommen bezetten politiemannen de zwaar gebaricadeerde verdiepingen van het pand.

Vrijwillig

Ongeveer tien krakers verlieten vrijwillig het pand. De laatste sloot zorgvuldig de deur en gooide de sleutel in de gracht. Volgens hoofdofficier van justitie mr. C. van Steenderen zijn zij niet aangehouden, omdat zij geen lijflijk verzet pleegden.

De speciale politie-eenheid kon het dak van Singel 114 bereiken via drie aangrenzende panden. Op last van de burgemeester moesten de bewoners op grond van artikel 219 van de gemeentewet de politie in huis laten.

Aanhoudingseenheden van de Amsterdamse politie, in totaal 120 man, arresteerden gisteren 33 mensen. Een aantal werd op grond van de algemene politie-verordening opgepakt omdat zij katapulten, kraaienpoten en een honkbalknuppel bij zich droegen waarmee de openbare orde verstoord kon worden. De andere arrestanten worden verdacht van openlijke geweldpleging. Zij gooiden met stenen en staken autobanden lek.

Waar de door een waterkanon voor Singel 114 weggespoten krakers en hun aanhang ook opdook in het Amsterdamse centrum, overal stond de mobiele eenheid gereed om bij ongeregeldheden in te grijpen. Een groot deel van de middag hielden enkele honderden actievoerders zich op bij kraakpanden in de Spuistraat bij de Dam.

Blokkades

Aan het eind van de middag trok een groep van ongeveer 500 demonstranten naar het hoofdbureau van politie om de vrijlating van de arrestanten te eisen. Met blokkades van kruispunten legden zij enige tijd het spits verkeer op verkeersaders in de stad lam.

De mobiele eenheid sloeg reischoppende demonstranten die stenen gooiden aan het begin van de avond uiteen. Twee krakers raakten gisteren gewond. Ook een burger die niets met de kraakactie had te maken liep letsel op.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 24 oktober 1984

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Politie tevreden over verloop öntruirning

Bekijk de hele uitgave van woensdag 24 oktober 1984

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken