Bekijk het origineel

Nieuwe arrestatie in affaire-Popieluszko

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Nieuwe arrestatie in affaire-Popieluszko

Kolonel medeplichtig

3 minuten leestijd

WARSCHAU — Een kolonel van het Poolse ministerie van binnenlandse zaken is officieel in staat van beschuldiging gesteld vanwege medeplichtigheid aan de ontvoering van en de moord op kapelaan Jerzy Popieluszko, zo heeft het ministerie gisteren bekendgemaakt.

Adam Pietruszka is plaatsvervangend directeur van een afdeling bij het ministerie. Hij was vrijdag gearresteerd, samen met luitenant-kolonel Leszek W., die sectiechef is van het centrale commissariaat in Warschau.

Tegen de laatste is een nader onderzoek gelast, omdat het parket geen voldoende juridische gronden aanwezig achtte voor een officiële aanklacht tegen hem. Volgens het officiële Poolse persbureau PAP is hij vrijgelaten.

Hun directe chef, brigade-generaal Zenon Platek, werd vrijdag geschorst „vanwege ontoereikende supervisie". Eerder werden een kapitein en twee luitenants officieel beschuldigd van de ontvoering en de moord op kapelaan Popieluszko.

Alle vijf functionarissen zijn naar uit weUngelichte bron verluidde leden van de geheime politie die onder de afdeling vier van het ministerie valt, die is belast met „godsdienstzaken en nationaliteiten".

Aftreden

De vooraanstaande Poolse professor Edward Lipinski heeft in een open brief het aftreden geëist van premier Jaruzelski die naar zijn zeggen verantwoordelijk is voor de moord op kapelaan Popieluszko.

De 96-jarige Lipinski is lid van de Poolse Academie van Wetenschappen, mede-oprichter van het KOR (Comité voor de Verdediging van de Arbeider) en een leidend econoom.

„Wij willen best geloven dat niet u, generaal Jaruzelski, opdracht hebt gegeven tot de moord maar u bent er wel verantwoordelijk voor. Dat berooft u van elke morele legitimiteit om het Poolse volk te regeren en macht zonder deze legimiteit is onrechtmatig verkregen macht", aldus Lipinski.

Hij beschuldigt de premier er verder van dat hij „een trouwe leerling is van de theoretici van het totalitaire communisme wier ideëen over de maatschappij stoelen op terreur, leugen en slavernij".

Lipinski herinnert aan de slachtoffers die sinds de instelling van de staat van beleg in december 1981 door toedoen van de militie zijn gevallen. „Die moorden zijn vernietigend voor u en uw regering".

Provocaties

Zestien oud-leden'van KOR en de ontbonden vakbond Solidariteit hebben zich gekeerd tegen beschuldigingen in de officiële media dat vijf activisten van Solidariteit met provocaties munt willen slaan uit de moord.

Dergelijke aanvallen zijn van hetzelfde type als die het klimaat schiepen voor de moord op kapelaan Popieluszko. „Ze willen haat zaaien, de spanning verhogen en maatschappelijke onrust stichten".

De uitslag van de sectie die is verricht op het stoffelijk overschot van de zaterdag begraven Solidariteitspriester Jerzy Popieluszko is zo onthutsend, dat de Poolse kerk het desbetreffende rapport voorlopig niet zal publiceren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 6 november 1984

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Nieuwe arrestatie in affaire-Popieluszko

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 6 november 1984

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken