Bekijk het origineel

Speculaties over Poolse politiek

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Speculaties over Poolse politiek

Jaruzebki praat met Honecker

2 minuten leestijd

WARSCHAU — Een bezoek van de Poolse partij- en regeringsleider, Wojciech Jaruzelski, aan Oost-Berlijn gisteren, heeft speculaties doen ontstaan dat er binnenkort op het hoogste niveau binnen de gelederen van zijn partij veranderingen zullen plaatsvinden..

Naar verluidt bereidt Jaruzelski de bondgenoten van het Warschaupact voor de op een breuk binnen de Poolse communistische partij, als gevolg van de strijd tussen gematigden en voorstanders van de harde lijn.

Het bezoek dat de Poolse premier bracht aan de Oostduitse leider, Erich Honecker, volgt op een reis die hij afgelopen zaterdag naar Budapest maakte. Daar sprak hij met de Hongaarse partijleider, Janos Kadar. Volgens Westerse diplomaten gaat Jaruzelski binnenkort ook naar Praag voor een onderhoud met zijn Tsjechoslowaakse ambtgenoot, Gustav Husak.

Directe uitdaging

Deze bezoeken, zo zeggen de diplomaten, houden verband met mogelijke veranderingen op hoog niveau binnen de partij, nadat een onderzoek is ingesteld naar de moord op de anticommunistische priester Jerzy Popieluszko, vorige maand.

Drie leden van de veiligheidspolitie zijn ervan beschuldigd de geestelijke te hebben vermoord. Dat betekent volgens Jaruzelski een directe uitdaging aan zijn leiderschap door de voorstanders van de harde lijn, die ervan worden verdacht de ontvoering op touw te hebben gezet. '• -> > ii.=ï!3. Het officiële Poolse persbureau PAP meldde het bezoek van Jaruzelski aan de DDR pas toen de partijleider al in Oost-Berlijn was aangekomen. Hij had daar een gesprek onder vier ogen met Honecker, alvorens de delegaties uit de twee landen elkaar ontmoetten.

Er zijn tekenen dat Jaruzelski te kampen heeft met een hardere weerstand van zijn opponenten binnen de partij dan aanvankelijk werd gedacht, zo menen de westerse waarnemers. Hij probeert nu steun te krijgen van de communistische partijen in de buurlanden om Moskou ei-van te overtuigen wijzigingen binnen zijn eigen partij te aanvaarden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 17 november 1984

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Speculaties over Poolse politiek

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 17 november 1984

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken