Bekijk het origineel

Herbstnebel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Herbstnebel

2 minuten leestijd

porten, vooral langs en over de rivieren, krijgen het zwaar te verduren. De Duitsers plaatsen, om hun transporten te beschermen, nog meer afweergeschut, zoals op en bij de brug over de Noord.

Op 16 december beginnen de Duitsers hun operatie Herbstnebel. Bij dit Ardennenoffensief krijgt vooral Bastogne (Basternaken) het zwaar te verduren. De Duitse vliegtuigen trekken, op weg naar België, over de Waard heen. Door misverstanden worden veel toestellen door eigen Duits afweergeschut neergehaald. Hierdoor krijgt Boven-Hardinxveld met de wrede realiteit van de oorlog te maken. Een aangeschoten toestel, gooit zijn bommenlast af: elf mensen vinden de dood en velen raken gewond.

Voor Nederland is „de hongerwinter" dan al ingegaan. Na de ontruiming van Arnhem klonken over Radio Oranje de woorden: „Zware tijden zijn nu voor Nederland aanstaande". En die tijden werden zwaar, brandstof en voedsel waren in veel gebieden niet of nauwelijks voorhanden. Het zesweekse verbod van de Duitsers om voedsel naar het westen te voeren en het uithollen van de transportmogelijkheden waren hieraan mede debet. Hoewel de honger in de Waard niet die desastreuze gevolgen heeft als in de Randstad, kampt men toch ook hier met voedselproblemen.

Ds. Joh. v.d. Poel (Giessendam) is een van de mensen die dan op wonderlijke wijze voedsel weten te bemachtigen. Met kleine scheepjes maakt hij acht fouragetochten naar o.a. Zaltbommel en Geertruidenberg. Op twee tochten naar het al bevrijde Geertruidenberg weet hij ruim 30.000 broden te bemachtigen.

Niet alleen om voedsel te halen of te brengen overschrijdt men de grenzen van de Waard. Ook het verzetswerk passeert deze natuurlijke grenzen. De hne-crossers in de Biesbosch zijn hiervan slechts een voorbeeld. Een ander voorbeeld is de Lekploeg uit Groot-Ammers. Zij brengen onder andere mensen van en naar de Alblasserwaard, maar op verzoek verlenen zij ook elders hand- en spandiensten. Zo zijn leden van deze ploeg (in het laatste hoofdstuk van deel II) betrokken bij de bevrijding van Lenie Dicke, een belangrijk koerierster uit Dordrecht. Lenie wordt door de SD opgepakt en door hen danig aan de tand gevoeld. Buiten werkt men echter aan haar bevrijding. Lenie houdt stand en wordt vier dagen later, zonder dat de SD een woord wijzer is geworden, door het verzet bevrijd. N.a.v. „De Waard in oorlogstijd", deel n, door A. Korpel, Uitgeverij De Klaroen, 176 pag., 110 illustraties, ƒ 37,90.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 november 1984

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Herbstnebel

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 november 1984

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken