Bekijk het origineel

Aantal SS-20 raketten door Sowjefs opgevoerd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Aantal SS-20 raketten door Sowjefs opgevoerd

De Ruiter bevestigd nieuwe gegevens Weinberger

3 minuten leestijd

BRUSSEL — De Amerikaanse minister van defensie, Caspar Weinberger, heeft gisteren verklaard dat het aantal SS-20 raketten in de Sowjet-Unie is toegenomen tot 387 raketten. Bovendien wordt er hard gewerkt aan de bouw van nieuwe lanceerinrichtingen en bases. De minister sprak op een persconferentie na afloop van een NAVO-vergadering in Brussel van een „enorm toegenomen activiteit" van de Sowjet-Unie op dit gebied.

De Nederlandse minister van defensie, J. de Ruiter, ziet in de toeneming van het aantal SS-20's een „zorgwekkende ontwikkeling". Voor Nederland is het preciese aantal SS20's van bijzonder belang. In het zogeheten juni-besluit van het kabinetLubbers over de plaatsing van kruisvluchtwapens in Nederland wordt immers gezegd dat alle 48 kruisraketten zullen worden geplaatst als op 1 november 1985 blijkt, dat in de Sowjet-Unie meer SS-20's zijn geplaatst dan de 387 die er op 1 juni (ten tijde van het besluit) stonden.

„Hard cijfer"

De Ruiter wilde niet ingaan op Weinbergers opmerking dat er nog veel meer SS-20 raketten staan aan te komen. Voor de Nederlandse regering geldt nu het getal van 387. Dat is een „hard cijfer" waaruit blijkt dat de Sowjet-Unie inmiddels door het door Nederland ingestelde plafond is geschoten. „Als er wordt gezegd dat er ergens anders nog meer zijn die te zijner tijd zullen worden geplaatst, zien we dan wel weer", aldus de minister tegenover journalisten. Hij herinnerde eraan, dat de Nederlandse regering pas op 1 november volgend jaar de balans zal opmaken.

Weinberger zei dat het cijfer van 387 betrekking heeft op het aantal SS-20's dat is „geplaatst op permanente of meer of minder permanente bases". Maar daarnaast zijn er, zo verklaarde hij, nog „veel meer lanceerinrichtingen en operationele bases in aanbouw". En ook zijn er raketten die kunnen worden afgevuurd van mobiele lanceerinrichtingen.

Met die laatste categoriën wil De Ruiter vooralsnog geen rekening houden. Volgens hem gaat Nederland uit van raketten die zijn „geplaatst". Dat wil zeggen geplaatst op een basis. Hoewel dat, aldus De Ruiter, niet hoeft te betekenen dat de raketten zich te allen tijde op de bases moeten bevinden. Maar ondanks een zekere mobiliteit moet er band zijn daarmee, zei De Ruiter tegen Nederlandse journalisten.

Maar Weinberger hecht kennelij' toch minder waarde aan een dergelijke band met een basis. Hij herinnerde aan het mobiele karakter van het SS20 wapensysteem en zei dat het daarom „onverschilling is of de raket op een permanente of semi-permanente of op een mobiele lanceerinrichting is geplaatst".

Criterium

„Mijn criterium is of een raket kan worden afgevuurd en doel kan treffen", aldus Weinberger die verder nog zei dat op het gebied van de SS-20 de activiteit van de Sowjet-Unie „enorm toegenomen" is.

De Nederlandse minister van buitenlandse zaken. Van den Broek, sprak enige weken geleden over het arsenaal SS-20 raketten, (dat wil zeggen het aantal raketten waarover men beschikt) als maatstaf voor een definitief besluit van Nederland over de kruisvluchtwapens.

Uit een welingelichte NAVO-bron werd vernomen dat er afgelopen tijd in het westelijk deel van de SowjetUnie 27 SS-20 raketten zijn afgegaan van het totaal van 378 omdat drie bases (met ieder 9 raketten) zijn omgebouwd voor de strategische SS-X-25.

Maar tegelijkertijd kwamen er, eveneens in het westen, 36 raketten bij, waardoor het nieuwe totaal is uitgekomen op 387. De NAVO-bron zegt dat deze informatie afkomstig is van Amerikaanse satrelietgegevens.
Amerikaanse satellietgegevens.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 6 december 1984

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Aantal SS-20 raketten door Sowjefs opgevoerd

Bekijk de hele uitgave van donderdag 6 december 1984

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken