Bekijk het origineel

Slagregens bedreigen slachtoffers Ethiopië

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Slagregens bedreigen slachtoffers Ethiopië

Koude gevaar voor vluchtelingen

2 minuten leestijd

ADDIS ABEBA — In de door hongersnood en droogte getroffen Ethiopische provincies Tigre en WoHo en langs de kust van de Rode Zee is de afgelopen twee dagen zware regen gevallen. Dat hebben de Ethiopische meteorologische diensten gisteren bekendgemaakt.

Ongeveer drie maanden voor de „kleine regentijd" vielen maandagavond stortregens en zelfs hagelbuien in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba en omgeving. De onverwachte stortbuien kunnen een ramp betekenen voor de ruim honderdduizend vluchtelingen in de kampen in NoordEthiopië. Het gaat hier met name' om de kampen in Makale (Tigre) en Korem en Bati (Wollo). De slachtoffers van de hongersnood hebben slechts beperkte beschutting en onvoldoende tenten om zich te beschermen tegen koude en vochtigheid. Deze omstandigheden kunnen onder de hongerlijdende Ethiopiërs in de kampen duizenden doden tot gevolg hebben. De Ethiopische meteorologische diensten kondigden dinsdag nog meer neerslag aan in de provincie Wollo, het westen en midden van Tigre en het oosten van Eritrea.

Ironisch genoeg was juist de aanhoudende droogte een van de belangrijkste oorzaken van de huidige hongersnood. De regen, die te laat komt, verergert nu echter de problemen alleen maar. Naast de ziekten die door de slagregens veroorzaakt kunnen worden, zijn ook problemen te verwachten bij de „oogst" van het weinige te velde staande gewas. Veel zaaigoed wordt gewoonweg weggespoeld en de regen veroorzaakt aardverschuivingen, die de erosie doen toenemen.

Extra voedselhulp

Maandag wees een nationale commissie onder leiding van het Ethiopische staatshoofd Mengistu Haile Mariam nog op de noodzaak op grotere schaal voedselhulp los te krijgen.

De extra hulp voor het komende jaar is nodig omdat de najaarsoogst van dit jaar buitengewoon slecht was. Deskundigen stellen dat 25 tot 30 procent minder graan is geoogst dan normaal. Volgens de laatste schattingen van de FAO, de VN-organisatie voor voedsel en landbouw, zijn in Ethiopië 7,75 miljoen personen getroffen door de droogte.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 december 1984

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Slagregens bedreigen slachtoffers Ethiopië

Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 december 1984

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken