Bekijk het origineel

PTT niet echt in problemen door concurrentie stadspostdiensten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

PTT niet echt in problemen door concurrentie stadspostdiensten

Particuliere bezorgers nemen tien procent seizoenspost voor hun rekening

8 minuten leestijd

UTRECHT — De afdeling posterijen van de PTT verwacht dit jaar 120 miljoen kerst- en nieuwjaarskaarten ter verzending aangeboden te krijgen. Deze week zuller er piekdagen voorkomen waarbij in totaal 25 miljoen poststukken verwerkt moeten worden. Om dat alles in goede bussen te leiden zet het staatsbedrijf 5000 deeltijdwerkers in. De PTT vindt het geen probleem dat de particuliere stadspostdiensten een graantje uit de postruif meepikken.

Dat deelde gisteren plaatsvervangend hoofddirecteur post van de PTT, F. E. Litjens, mee tijdens een persconferentie in Utrecht. Het verwachte aantal te versturen wenskaarten ligt tien miljoen hoger dan vorig jaar, maar toen remde de poststaking de postale wenslust enigszins. In 1982 verwerkte de PTT rond de feestdagen eveneens 120 miljoen extra poststukken.

Ook dit jaar leken er acties te komen. De AbvaKabo had daarmee gedreigd om de eis van een toeslag voor zwaar werk in het winterseizoen (als gevolg van mist en gladheid) kracht bij te zetten. De PTT deed afgelopen vrijdag een „uiterste bod" van 200 gulden per winter, wat door de bond werd aanvaard. Volgens Litjens had het bod niets met de op handen zijnde verwerking van de wenskaarten te maken. „Er was al jaren sprake van een wijziging van de regehng. We verwachten dan ook niet dat een dergelijke dreiging iedere jaar terugkomt."

Zelf

De staking van vorig jaar, te wijten aan acties van verscheidene vakorganisaties, hadden» onder meer tot gevolg dat particulieren de postbezorging, vooral in de grote steden, zelf ter hand namen. Sinds enkele maanden hebben 80 van hen zich verenigd in de landelijke vereniging van particuliere stadspostdiensten. Ze dreigen geduchte concurrenten voor het staatsbedrijf te worden, want hun omzet stijgt met sprongen. „We verwachten tien procent van de seizoenspost binnen te halen," aldus F. van der Vorm, voorzitter van de stadspostdienstvereniging. De stadspost bezorgt een kaart in een enveloppe voor 45 cent en zonder omhulsel voor 40 cent. Bij de PTT vraagt respectievelijk 60 en 50 cent.

Een ander voordeel van de particuliere bezorgers is een snellere bezorging volgens Van der Vorm. „Wij kimnen een wenskaart binnen een dag bij de geadresseerde brengen, terwijl de PTT in de regel een week overdoet."

Contracten

Tijdens de poststaking vorig jaar ondervonden onder meer de postorderbedrijven veel overlast. Zij vertelden toen dat zij zouden uitzien naar een andere methode van bezorging. Toch blijkt dat ze de PTT niet de rug hebben toegekeerd. „De bedrijven hebben meerjarige contracten met ons, die normaal jaarlijks worden verlengd. Dat is ook dit jaar weer gebeurd, zonder uitzondering," aldus Litjens gisteren.

Die klanten verloor de PTT dus niet, maar gezien de stijgende omzetten van de stadspostdiensten stappen er toch mensen over. Litjens kan daarover geen cijfers geen. „Wij werken met prognoses. Die zijp tot nog toe redelijk uitgekomen. "Wë küiinèri onmogelijk aangeven wat "we aangeboden zouden krijgen als de particuliere bestellers zich niet op de markt hadden gestort."

De post voor de stadspostdiensten kan worden afgegeven bij agentschappen in supermarkten en sigarenwinkels, maar komt soms ook per vergissing in de PTT-postbussen terecht. Er gaan geruchten als zou het staatsbedrijf post voor de particuliere bezorgers verduisteren. Litjens: „We krijgen post binnen die is bestemd voor de stadspostdiensten. Die diensten denken dat we hen die zendingen ter hand moeten stellen. Er zit echter een apart postdienstzegel op, wat wij niet accepteren. Zo'n zegel schept verwarring. Daarom brengen wij dergeUjke stukken zoveel mogelijk terug naar de afzender."

Normaal bezorgt de PTT niet of onvoldoende gefrankeerde post wel bij de geadresseerde en brengt dan strafport in rekening. Dat patroon wordt dus in het geval van de stadspostbestellers niet gevolgd. „We handelen niet in de geest van de afzender," aldus Litjens, „we willen verder niets met de particuliere bezorgers te maken hebben, en dus brengen we de stukken gewoon terug. Dat kost wel wat, maar dat vinden we aanvaardbaar." Als stadspost bij de PTT wordt aangeboden in een envelop zonder afzender ontfermt een aparte afdeüng, gemachtigd door de kantonrechter, zich er over en maakt de enveloppen open om te trachten de afzender te achterhalen.

Een nadeel van de stadspostdiensten is het feit dat ze nog niet beschikken over een landelijk netwerk. Volgens Van der Vorm is het al wel mogelijk om in Zuid-Holland en Noord-Holland in de eigen provincie te laten bestellen.

De particuliere posterijen moeten zich beperken tot het rondbrengen van drukwerk, omdat in de Postwet is bepaald dat de PTT het monopolie heeft op het gebied van briefbezorging. „De grens is voor ons soms moeiMjk te bepalen," vindt de voorzitter van de stadspostdienstenvereniging, „een brief mag niet, maar een fotokopie ervan wel. Hoe moeten we dat controleren?"

Enkele weken geleden diende voor de Haarlemse rechtbank een kort geding van de PTT tegen de exploitant van een stadspostdienst die was betrapt op het bezorgen van brieven. De PTT won, en de stadspostdienst werd op straffe van een dwangsom van 5000 gulden verboden om het nog een keer te wagen een brief in de brievenbus van een klant te laten glijden. Dat geldt ook voor rekeningen, nota's en persoonsgerichte computergeschriften.

Processen

„De stadspostdiensten mogen zich nu eenmaal niet op de markt voor het briefverkeer begeven," aldus Litjens, „als we merken dat een bezorgdienst zich daar niet aan houdt, sluit ik niet uit dat er meer van dergelijke processen zullen volgen."

De PTT zegt niet in problemen te geraken door de activiteiten van de particuliere diensten. „We makend ons wel zorgen en houden de markt ^ goed in de gaten. Maar daarin onderscheiden we ons niet van andere bedrijven."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 18 december 1984

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PTT niet echt in problemen door concurrentie stadspostdiensten

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 18 december 1984

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken