Bekijk het origineel

Loodsen beginnen stiptheidsacties

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Loodsen beginnen stiptheidsacties

Vertragingen in haven Rotterdam

4 minuten leestijd

MAASSLUIS — De Nederlandse rijksloodsen zijn gisteren met een stiptheidsactie begonnen uit protest tegen het voornemen van minister Smit-Kroes van verkeer en waterstaat om de onregelmatigheidstoeslagen van de loodsen te nivelleren.

De rijksloodsen hebben dat gisteren besloten op een massaal bezochte vergadering in Maassluis, die was georganiseerd door de VNL. De havenloodsen die in dienst zijn van de gemeente Rotterdam, maar die ook zijn georganiseerd in de VNL, zullen „actief solidair" zijn.

De rijksloodsen verzorgen de beloodsing van schepen van en naar zee. De Rotterdamse havenloodsen houden zich bezig met beloodsing op de rivieren en in de havenbekkens.

Met ingang van gistermiddag zijn de loodsen wekelijks slechts zestig uur beschikbaar om te werken, namelijk van 7 uur 's morgens tot 7 uur 's avonds. Normaal is er sprake van een beschikbaarheid gedurende vijf achtereenvolgende volledige werkdagen.

België
De 220 Nederlandse loodsen in het district Scheldemond (Westersohelde en het kanaal Gent-Temeuzen) hebben gisteravond tijdens een buitengewone vergadering in Vlissingen besloten de Belgische havens bij de stiptheidsacties te betrekken.

De acties van de loodsen treffen, zoals was verwacht, het scheepvaartverkeer van en naar de Rotterdamse haven ernstig. Gisteravond rond tien uur, toen de actie pas vijf uur aan de gang was, hadden volgens de woordvoerder van de Dienst Scheepvaart en Maritieme Zaken DGSM in Rotterdam al 53 schepen vertraging opgelopen door de beperkte beschikbaarheid van de loodsen.

Op dat moment lagen voor Hoek van Holland 26 schepen te wachten om beloodst te worden, in de haven moesten 27 schepen het vertrek uitstellen.

Voorzitter J. F. C. Kluwen van de Vereniging de Nederlandse Loods verklaarde in Maassluis nog eens dat het voorstel van het ministerie om de salarissen met 1.300 gulden per maand te verhogen volstrekt onaanvaardbaar is, omdat aan die vergoeding voor onregelmatig werk het schrappen van de top-rang van senior loods is gekoppeld.

Kortgeding
Minister Smit-Kroes van verkeer en waterstaat spant een kort geding aan tegen de Vereniging van de Nederlandse Loods om een eind te maken aan de acties van de loodsen. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van verkeer en waterstaat vanmorgen meegedeeld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 3 januari 1985

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Loodsen beginnen stiptheidsacties

Bekijk de hele uitgave van donderdag 3 januari 1985

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken