Bekijk het origineel

Neves kan terugzien op lange politieke carrière

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Neves kan terugzien op lange politieke carrière

Veteraan prefereert compromissen boven confrontaties

4 minuten leestijd

BRASILIA — Tancredo Ne;s, die gisteren werd gekozen t de eerste Braziliaanse bur;rpresident in 21 jaar, kan teigzien op een politieke carrière in 50 jaar. De nu 74-jarige eves heeft zich in deze periode )oral geprofileerd als een poli:us die compromissen prefe;ert boven confrontaties.

Neves heeft politieke functies beeed tijdens de dictatuur van Getulio irgas in de jaren dertig en veertig, wisselende burgerregeringen in de ren vijftig, een linkse regering die in 164 werd afgezet en het militaire reme dat het land de afgelopen 20 jaar ;eft bestierd. Als Neves op maart ;ëdigd wordt, is hij 75 en daarmee ;t oudste staatshoofd uit de Brazilanse geschiedenis. Hij wordt de opvolger van vijf ge;raals, die sinds de rechtse staatsgreep van 1964 het presidentschap hebben bekleed. Het militaire regime heeft besloten de macht geleidelijk over te dragen aan een burgerregering, vooral vanwege de groeiende kritiek op de manier waarop de junta de economische crisis aanpakte.

Neves heeft tijdens zijn campagne beloofd „het gezicht van Brazilië te veranderen" en een „nieuwe republiek" te creëren. Hij zegde toe opnieuw te zullen onderhandelen over de enorme nationale schuld van meer dan 1 miljard dollar, de inflatie (220 procent per jaar) te bestrijden, werkgelegenheid te scheppen, weer directe presidentsverkiezingen in te voeren en een nationale assemblee bijeen te roepen om de grondwet te herschrijven.

Acceptabel premier

Neves werd op 4 maart 1910 geboren in Sao Joao del Rei, een mijnstadje van ongeveer 53.000 inwoners in de deelstaat Minas Gërais. Hij stamt af van Portugese kolonisten die zich tegen het einde van de 18de eeuw in Brazilië vestigden.

Neves studeerde rechten en was werkzaam als journalist om zijn studie te kunnen bekostigen. In 1934 kwam hij als gemeenteraadslid in de politiek terecht. Hij was toen 23 jaar. Hij behield die functie tot 1937, toen Vargas bij decreet een fascitisch-getinte dictatuur uitriep.

Neves vestigde zich als advocaat en keerde terug in de politiek toen een democratische stroming na de Tweede Wereldoorlog een einde maakte aan het bewind van Vargas. In 1947 werd hij gekozen tot lid van het deelparlement van Minas Gerais. Drie jaar later werd hij lid van het landelijke huis van afgevaardigden.

Van 1952 tot 1954 was hij minister van justitie en binnenlandse zaken onder Vargas, die via vrije verkiezingen zijn politieke come-back had gemaakt. In 1960 deed hij een vergeefse gooi naar het gouveneurschap van Minas Gerais. Minder dan een jaar later werd hij premier, een post die daarvoor niet had bestaan.

Neves werd premier in september 1961 onder de als links beschouwde Joao Goulart, die van de militairen president mocht worden op voorwaarde dat er een parlementair systeem zou worden ontwikkeld. Neves, die voor de militairen een acceptabele premier was, bleef slechts negen maanden aan. Hij trad af om zijn zetel in het huis van afgevaardigden bij verkiezingen veilig te stellen, hetgeen lukte.

Gematigde positie

Het parlementaire systeem werd bij een referendum in 1963 weggestemd en in 1964 werd Goularts regering door het leger verdreven.

In 1979 werd Neves, na vijf ambstermijnen in het huis van afgevaardigden, lid van de senaat. Tijdens de eerste vrije verkiezingen sinds de staatsgreep werd hij in 1982 gekozen tot gouverneur van Minas Gerais.

Ondanks zijn vele politieke functies is Neven buiten Brazilië nauwelijks bekend. Hij wordt omschreven als een harde werker, eerlijk en met een groot gevoel voor humor. Hoewel hij als uiterst ad rem te boek staat, heeft hij zich altijd rustig op het politieke toneel bewogen en daarom in de loop der jaren weinig politieke vijanden gemaakt. Zo heeft hij de militairen nooit erg fel bekritiseerd, wat hem bij de verkiezingen van gisteren de steun opleverde van veel sociaaldemocraten die ontevreden waren met het leiderschap van Maluf. Volgens waarnemers is zijn gematigde positie er de oorzaak van dat hij zowel bij links als bij rechts goed valt.

^^^ v..v...x,.•..^.™v.^..^s,^:;.^>:J:.:«s(SK•K^ verwond, heeft de politie van Vitoria |^||*|^|i|^^^ii^^i^iiii^i^^^^^^i^^^fti^B^l^^iiiSiiifti^lliiiliiSiil^ in zuidoost-Brazilië bekendgemaakt. ,

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 januari 1985

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Neves kan terugzien op lange politieke carrière

Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 januari 1985

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken