Bekijk het origineel

Ethiopië boos over Australische hulp

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Ethiopië boos over Australische hulp

Inmenging in interne aangelegenheid'

3 minuten leestijd

ADDIS ABEBA — Ethiopië heeft gisteren bij Australië jeprotesteerd tegen een poging graan en andere hulpgoederen via Soedan aan opstandelingen te leveren die bedoeld waren voor de bewoners van gebieden die zij zeggen te beheer>en. Volgens Addis Abeba is er sprake van een ernstige tchending van het internationale,recht.

De Australische zaakgelastigde De Ethiopische leider Mengistu leeft opdracht gekregen de regering n Canberra in kennis te stellen van Sthiopiës „boosheid over de levering /an materiaal en uitrusting door Aus;ralië aan gewapende bandieten". Het was de eerste Ethiopische reac;je op de beschuldiging van de AusTalische minister van buitenlandse taken, Bill Hayden, dat de autoritei;en in Addis Abeba een Australisch (chip in een Ethiopische haven in beilag hebben genomen en de lading er/an geconfisqueerd, die via Soedan laar door droogte geteisterde gebielen had gemoeten.

„De actie van de Australische regeing betekent inmenging in de bihlenlandse aangelegenheden van een mder land en een miskenning van de erritoriale integriteit van naties", alius de Ethiopische verklaring.

Opstandelingen

De hulp, waaronder apparatuur om vater op te pompen, werd in beslag [enomen aan boord van de „Golden /enture". Ze was bedoeld voor opitandelingen in de provincies Tigré en Sritrea, die zeggen dat de regering ^an Ethiopië geen voedselhulp toelaat n gebieden waar zij actief zijn. Haile Mariam heeft Westerse oproepen tot besprekingen met de opstandelingen of tot een bestand zodpt voedsel naar alle door droogte geteisterde delen van het land kan, van de hand gewezen met het argument dat de „bandieten" geen Ethiopische gebied onder ;ontrole hebben.

Volgens het Hoge Commissariaat voor de vluchtelingen van de Verenigde Naties zijn 100.000 inwoners van Eritrea en Tigré naar het buurtland Soedan gefvlucht op zoek naar voedsel. De autoriteiten in Addis Abeba zeggen dat 9 van de 41 miljoen Ethiopiërs lijden onder de droogte die in grote delen van Afika heerst en hebben gevraagd om 100.000 ton voedsel per maand.

Contrabande

Australische diplomaten in Nairobi hebben verklaard dat de Golden Venture 3.500 ton voedsel zou lossen voor een kerkelijke hulporganisatie in Ethiopië, die daarna door zou varen naar Port Soedan (in Soedan) om de rest van zijn lading te lossen. Het geld voor de wateroppompinstallatie was in Australië ingezameld nadat de televisie een documentaire had uitgezonden over de rampzalige gevolgen van de droogte in Ethiopië. „Wettelijk gezien hebben de Ethiopiêrs het volste recht om de lading als contrabande in beslag te nemen, omdat zij uit verschepingsdocumenten konden opmaken dat de goederen naar een ander land worden vervoerd om vervolgens weer in Ethiopië te worden binnengesmokkeld", aldus westerse diplomaten.

De Australische regering heeft in het verleden weliswaar gezegd de hulp van Ethiopische opstandelingen slechts uit humanitaire motieven te verstrekken, maar Addis Abeba beschouwt dergelijke acties als „bemoeienissen met interne aangelegenheden", zei een van de diplomaten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 januari 1985

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Ethiopië boos over Australische hulp

Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 januari 1985

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken