Bekijk het origineel

Pietruszka wilde sporen uitwissen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Pietruszka wilde sporen uitwissen

Getuigenis van twee ambtenaren

2 minuten leestijd

TORUN — Ex-kolonel Adam Pietruszka, die terechtstaat wegens zijn aandeel in de ontvoering van en de moord op priester Jerzy Popieluszko, heeft tijdens het vooronderzoek voor hem belastend bewijsmateriaal laten vernietigen. Dit hebben twee funcionarissen van het ministerie van binnenlandse zaken gisteren tijdens het proces in Torun verklaard.

De fimctionarissen Janusz Drozdz en Zbigniew Stromecki verklaarden dat de belangrijkste beklaagde, Grzegorz Piotrowski, op de dag van de ontvoering zijn medewerkers had gezegd dat hij die dag niet aanwezig zou zijn en dat kolonel Pietruszka daarvan op de hoogte was.

De ex-kolonel werd tijdens deze verklaringen wit van woede en omschreef een van de getuigen als een onverantwoordelijke en op sensatie beluste persoon.

Beide getuigen zeiden dat het afdelingshoofd generaal Zenon Platek na het bekendworden van de ontvoering van de priester alle personeelsleden van de afdeling had opgedragen op te schrijven wat zij op 19 oktober, de dag van de ontvoering, hadden gedaan.

Zowel de secretaresse van Piotrowski als Stromecki vermeldde onder andere dat kapitein Piotrowski die betreffende dag afwezig was geweest en dat kolonel Pietruszka wist waar de kapitein verbleef.

Pietruszka las de verklaringen en beval het tweetal vervolgens de passage die naar hem verwees te schrappen.

Gelogen

Drozdz verklaarde dat Pietruszka in verband met een voorgenomen actie tegen Popieluszko ook gelogen heeft tegen zijn chef, generaal Zenon Platek. Drozdz had de generaal geïnformeerd over een voorgenomen bezoek van de priester aan Gdansk op 13 oktober.

De kolonel had later tegenover de generaal ontkend dat dit bezoek zou plaatsvinden, waarschijnlijk om te verhuUen dat op die dag een intimideringsactie tegen de politiek actieve priester op zijn agenda stond.

De kolonel berispte Drozdz tweemaal en zei hem: „Je stoort de generaal met irrelevante zaken". Platek is op non-actief gesteld wegens gebrek aan supervisie over zijn afdeling.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 januari 1985

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Pietruszka wilde sporen uitwissen

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 januari 1985

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken