Bekijk het origineel

Rienk Kamer krijgt 16 maanden cel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Rienk Kamer krijgt 16 maanden cel

Hoge Raad staat door zwendelaar gepropageerde superaftrek niet toe

4 minuten leestijd

LOS ANGELES — De federale rechter in de Amerikaanse stad Los Angeles Richard Gadbois heeft de Nederlandse beleggingsadviseur Rienk Kamer (41) gisteren wegens zwendel veroordeeld tot een gevangenisstraf van zestien maanden met aftrek van voorarrest. Volgens de griffier van de rechtbank komt de Nederlander op 11 februari van dit jaar vrij. Hij zal dan worden overgebracht naar Nederland.

Kamer bracht ook een groot deel van zijn voorarrest door in België. Hij werd daar op 1 oktober 1983 op verzoek van de Amerikaanse justitie gearresteerd. In juli vorig jaar verhuisde hij naar de gevangenis Terminal Island nabij Los Angeles.

Zijn medeverdachte Bernard Whitney kwam er gisteren af met een verblijf van een half jaar in een medische inrichting. Voor beide partners in het American Land Program (ALP) geldt een proeftijd van vijf jaar.

Kamer en Whitney bekenden begin december dat zij duizenden Europeanen hadden opgelicht met beleggingen in Amerikaans onroerend goed. Voor de Amerikaanse wet hadden zij zich schuldig gemaakt aan samenspanning, postfraude en telegraaffraude. In ruil voor de bekentenissen bood de officier van justitie in Los Angeles aan niet meer te eisen dan drie jaar celstraf voor Kamer en een half jaar voor Whitney.

Niet bang

Als Kamer begin februari in Nederland aankomt, zal hij niet worden gearresteerd, zo verklaarde de Amsterdamse persofficier mr. Wooldrik dïesgevraagd. In Amsterdam loopt een gerechtelijk vooronderzoek tegen Kamer.-Hij wordt hier verdacht van oplichting, verduistering en valsheid in geschrifte. Kamer zelf is niet bang voor de Nederlandse Kamer op een archieffoto. Hier verlaat hij de Bijlmerbajes na een periode van voorlopige hechtenis. strafzaak, zo heeft hij bij herhaling gezegd. De feiten die hij nu in Amerika heeft toegegeven om vrij te komen zouden door geen weldenkende Europeaan als fraude worden aangemerkt, aldus de beleggingsadviseur.

De zwendel met ALP-beleggingen heeft duizenden Europeanen tientallen miljoenen guldens gekost.

Superaftrek

De Hoge Raad staat de door Kamer gepropageerde superaftrek niet toe. Dit leidt het ministerie van financiën af uit twee uitspraken die de Hoge Raad begin dit jaar heeft gedaan. De Hoge Raad zelf wil de arresten nog niet openbaar maken. Inmiddels hebben de belastinginspecties opdracht gekregen de superaftrek definitief af te wijzen. Volgens eerdere berichten liggen er in het hele land nog honderden aangiften en bezwaarschriften op afdoening te wachten.

De superaftrek werd in 1977 geïntroduceerd door Rienk Kamer. Via zijn ALP liet hij beleggers onroerend goed in Amerika kopen. De financiering kwam door zijn bemiddeling tot stand. De verschuldigde rente behoefde door de beleggers niet te worden betaald, maar werd elk jaar bij de hoofdsom van de lening gevoegd.

Volgens Kamer was de rente toch aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. De aftrek, volgens financiën gaat het om bedragen van 30.000 tot 200.000 gulderi, viel vele malen hoger uit dan de jaarlijks verschuldigde contante inleg. Duizenden Nederlandse beleggers kwamen al op dit niet onaanzienlijke belastingvoordeeltje.

Kamer vertelde zijn klanten dat hij met hun geld voor de ontwikkeling van de onroerend-goedprojecten zou zorgen. Wie na de eerste aanbetaling niet meer betaalde zou alleen zijn grond kwijtraken, en niet meer aansprakelijk zijn voor de rest van zijn schuld. Volgens Kamer was er overigens geen enkele reden om de vervolgbetalingen te staken. Door zijn inspanningen zouden de projecten in waarde stijgen en zelfs met winst van de hand kunnen worden gedaan.

Een onderzoek • van de Amerikaanse justitie heeft echter uitgewezen dat er van alle beloofde ontwikkelingen niets of bijna niets terecht is gekomen. Ook de financiering bleek niet veel meer dan schone schijn. Na een onderzoek dat meer dan twee jaar in beslag nam moest de officier van justitie in Los Angeles spijtig constateren dat een groot deel van het geld vermoedelijk was overgemakt naar goed afgeschermde privé-rekeningen.

Voor de bedrogen beleggers bestond intussen nog steeds de hoop dat de Hoge Raad geheel of gedeeltelijk met de superaftrek akkoord zou gaan. Die hoop is nu de bodem ingeslagen. Volgens het ministerie van Financiën heeft de Hoge Raad een uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch bevestigd en een uitspraak van het hof in Amsterdam vernietigd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 januari 1985

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Rienk Kamer krijgt 16 maanden cel

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 januari 1985

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken