Bekijk het origineel

ieropening grens brengt Gibraltar in de problemen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

ieropening grens brengt Gibraltar in de problemen

Spaans-Brits verdrag valt niet in goede aarde

4 minuten leestijd

ÏIBRALTAR — Spanje heft rgen, 5 februari, de zestien r oude blokkade van de En:e kroonkolonie Gibraltar In dat kader decreteerde de lanse regering vorige week reeks maatregelen die resulin uit de Angio-Spaanse reenkomst van vorig jaar ember. De eerste stap in die iting werd gezet door de soistische regering van Felipe izales die in '82 de grens nstelde voor voetgangerskeer. Voor de Gibraltezers, meer dan anderhalf decenn een geïsoleerd bestaan op rots" leidden vormen de »ste ontwikkelingen een verering die zij met een scepti! blik bezien.

3 Brilten zijn al sinds 1704 heer neester over Gibraltar. Poginvan de Spanjaarden om Gibral;e heroveren liepen op niets uit. eland beroept zich op het Vreerdrag van Utrecht (1713) rin Gibraltar formeel aan Lonwerd toegewezen. Onder genesimo Franco ageerde Spanje tal 'van economische sancties n het Britse Gibraltar. Zelfs de n „Gibraltar" werd in Spanje de richtingborden en wegwijgeschrapt. In 1969 hief het rei-Franco de laatste bootverbinvanuit Algeciras op en kon Gibraltar slechts via zee of t bereiken.

Wantrouwen
•i de omstreden rots ontstond in de loop der eeuwen een gemeenschap van afstammelingen van Maltezers, Arabieren, Spanjaarden en Portugezen. De huidige bevolking houdt er een min of meer Britse „way of life" op na en converseert in het Llanito, een verbasterde vorm van het Spaans.

Wat de Gibraltezers aan het moederland bindt is het wantrouwen dat zij ten opzichte van Spanje koesteren. Spanje heeft namelijk nooit zijn aanspraken op de soevereiniteit van Gibraltar opgegeven.

Ondanks het feit dat de Engelse minister van buitenlandse zaken Geoffrey Howe herhaaldelijk heeft verklaard dat er geen overdracht van soevereiniteit zal plaatsvinden zonder instemming van Gibraltar zelf, blijven de Gibraltezers huiverig voor de gevolgen die kunnen voortvloeien uit de Spaans-Britse besprekingen over de soevereiniteit. Sinds 1969 geniet de kroonkolonie Gibraltar een grote mate van zelfbestuur. Economisch gezien kan de rots de financiële steun van Engeland niet missen. Voor de 25.000 Gibraltezers een tweetal pluspunten om de Britse status te behouden.

Zou de soevereiniteit aan Spanje toevallen dan is het met het zelfbestuur gedaan alhoewel Spanje een politiek nastreeft om bepaalde gebieden, zoals Baskenland, autonoom te verklaren.

Reacties

De vooruitzichten van vrij grensverkeer en de gevolgen daarvan in politiek, economisch en maatschappelijk opzicht lokten nogal wat reacties uit van de Gibraltezers. Fel protest kwam van de oppositionele partij van Bossano. Zij veroordeelde de Spaans-Britse overeenkomst en kondigde al een reeks campagnes aan om het verdrag ongedaan te maken. Volgens Bossano wil Spanje Gibraltar economisch opkopen en aast dat land op de soevereiniteit van Gibraltar.

Meer gematigd luidt het oordeel van de 69-jarige Hassan, eerste minister van Gibraltar. Hassan ziet wel positieve elementen in de Spaans-Britse onderhandelingen al is hij er niet onverdeeld gelukkig mee.

Een kleine minderheid oppert geen bezwaren en ziet perspectief in een autonome Spaanse staat of een Spaans-Brits condominion.

Toerisme

Men verwacht dat de openstelling van de grens tussen Gibraltar en Spanje een gunstig effect zal hebben op het aantal toeristen dat jaarlijks de rots bezoekt. Is dit aantal nu 150.000, aan het einde van de jaren tachtig denkt men zo'n drie miljoen bezoekers te kunnen noteren.

De inkomsten uit de toeristensector zijn broodnodig want de economie vertoont sinds twee jaar tekenen van stagnatie. Het tekort op de begrotingsbalans is opgelopen; de enige winstgevende zaak is het offshore bankwezen waarvan de tegeoeden in totaal 150 miljoen dollar belopen.

Hoewel Gibraltar in de afgelopen jaren een moderne van alle comfort voorziene badplaats is geworden bleef de gemeenschap - vanwege haar geïsoleerde positie - tamelijk conservatief. Daarom is het niet uitgesloten dat er een bepaald spanningsveld kan ontstaan tussen de toeristen en de behoudende bevolking. Voornaamste agendapunt op de

De grensovergang tussen Spanje en Gibraltar. m!>>m^-'rmmmimmmmK>-mif:rm^^

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 4 februari 1985

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

ieropening grens brengt Gibraltar in de problemen

Bekijk de hele uitgave van maandag 4 februari 1985

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken