Bekijk het origineel

Kweken voor eigen tuin

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kweken voor eigen tuin

4 minuten leestijd

Hoe groter het aanbod, hoe moeilijker de keus is. Vergaat het u net als ons? Van diverse firma's kregen we van die mooie kleurenaanbiedingen in een pracht van een catalogus, de een nog mooier en feller gekleurd dan de ander. Wel wat geflatteerd om het beter te doen uitkomen. Maar wil men van de aanbiedingen profiteren en straks een tuin met zelfgekweekte bloemen hebben, dan zal men toch reeds nu een keus moeten maken uit de keur van zaden of bollen en knollen.

De vorige maal eindigden we met de gladiolen; daar zijn er echter nog heel wat meer in deze familie die de moeite waard zijn om in de tuin te hebben, zoals bijvoorbeeld de gladiolus-nanua hybriden. Een gewas met fraaie slanke bloemen, iets kleiner dan de gewone gladiool en ze kunnen reeds bloeien vanaf juli. Bovendien zijn deze gladio'lus-nanus hybriden winterhard in tegenstelling tot de gewone gladiool. Ze hebben zeer zachte kleuren, meer pastel rose en ivoorwit. Nauw verwant hieraan zijn de Montbretia's, deze kunnen ook 's winters in de grond blijven met een licht dek erop. Kleine bloemen met mooie kleuren in een hoogte van ongeveer 75 cm.

Heel laagblijvend zijn de Sparaxis, zeer bont gekleurd, niet hoger dan zo'n 30 cm en dan in een flinke groep geplant een blikvanger in de tuin. En dan nog een aparte plant is de Tigridia pavona of Tijgerbloem; een rijkbloeiend gewas met iedere dag weer nieuwe bloemen. De bloemen danken hun naam aan de gespikkelde binnenzijde die zeer opvallend is als de bloemen open staan.

Op het gebied van de bollen en knollen kunnen we nog wel even doorgaan want wat denkt u van de Ranonkels en de Anemonen? Onovertroffen kleuren en vormen bij deze knolgewassen, en als men de dubbele neemt, de Anemone St. Brigid, heeft men er ook nog een pracht van een bloem aan voor een vaasje of een mooi voorjaarsboeket. De Ranonkels zijn net kleine pioenen zo mooi gevuld met bloemen en de warme kleuren.

Maar hoe het ook zij, blader eens rustig door de catalogusaanbiedingen en kijk en vergelijk hetgeen voor uw tuin geschikt is. Begonia

En wilt u ook even aan de Begonia's denken? Als men die op tijd buiten in bloei wil hebben, wordt het nu ongeveer tijd om ze te gaan opzetten.

Heeft men oude begoniaknollen bewaard, ontdoe ze dan van de ergste aanhangende grond en let even op waar de boven- of de onderkant is. Soms is dat vrij moeilijk te zien, maar de onderzijde is meestal bol en de bovenkant is min of meer hol, daarin zullen dan de nieuwe spruiten zich ontwikkelen. Is dat reeds zichtbaar dan is dat gemakkelijker met het opzetten. Heeft men begoniaknollen die door de jaren al zeer groot geworden zijn, dan is het mogelijk om ze in twee of meer stukken te snijden. Let even op waar de groeipunten zich bevinden en deel ze met een scherp mes. Een paar dagen later drogen voor het opplanten om rot te voorkomen is aan te bevelen.

Heeft men nieuwe Begonia's dan kan men ze nu al opzetten in een bak met potgrond of eventueel turfmolm. Direct in het licht, vochtig en warm zetten en voorlopig nog even geduld hebben. Zo laten groeien tot ze ongeveer half mei (niet eerder) naar buiten kunnen in de bakken of in de perken. Voor bakken is vooral de Begonia pendula zeer geschikt, dat zijn specifieke hangbegonia's. Canna

Een ander zeer fraai knolgewas, met een wortelstok, is de Canna. Ook deze planten moeten om op tijd in bloei te komen voor de zomer, tijdig worden opgepot in goede potgrond en dan warm gezet opdat ze al goed aan de groei zijn om na deze periode (eind mei) naar buiten te gaan op een zonnige plaats. Het is zomaar een greep uit de verschillende mooie tuingewassen die we ter beschikking hebben. Evenzo geldt dat voor de zaaibloemen, neem bijvoorbeeld de zaaigeranium in de vele soorten die er zijn.

Een eerste vereiste wel, dat ze vroeg gezaaid worden om ook vroeg in bloei te komen. Dus nu al doen. Op het opkweken van zaaigoed komen we nog een keer terug in volgende artikelen, speciaal voor hen die het voor het eerst gaan doen. De zaaigeraniums zijn dankbare bloeiers vanaf begin zomer tot aan de herfst.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 februari 1985

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Kweken voor eigen tuin

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 februari 1985

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken