Bekijk het origineel

Nep

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nep

2 minuten leestijd

Het staat natuurlijk heel „echt" en duur: zo'n trui met in voor iedereen duidelijk leesbare letters imposante namen als Nina Ricci, Yves Saint Laurent, Estée Lauder, Armani, Dior en andere beroemdheden op het gebied van de haute couture of cosmetica. Het vervelende is alleen dat je voor een echt exemplaar diep in de beurs moet tasten. Nina Ricci bijvoorbeeld rekent voor een trui meer dan duizend gulden.

Wie daarentegen met surrogaat genoegen neemt kan ook voor een paar tientjes al met een kledingstuk van het Franse populaire parfumen kledinghuis rondlopen. En zo gaat het ook met andere merken.

Binnenkort is het echter afgelopen met de pret: de nepkleren moeten uit de handel worden genomen. Mr, E. W. de Kruijff, vice-president bij de rechtbank in Amsterdam, besloot dit in een kort geding dat de grote parfum- en modehuizen hadden aangespannen tegen drie handelaren die, aldus mr. De Kruijff, de exclusiviteit van deze merken aantasten. De dure huizen vinden hun handelsnamen, waarborg voor kwaliteit, te exclusief om verlaagd te worden tot kleding van een inferieur gehalte. Vooral marktkooplui zijn actief in het verhandelen van neptruien. De modehuizen stonden erop dat alle gewraakte spullen uit de handel genomen zouden worden en dat deze drie handelaren de namen van de leveranciers van de kledingstukken bekend zullen maken. De rechter wees die eisen toe — als de handelaren de veroordelingen aan hun laars lappen kan hun dat op een dwamgsom van tienduizend gulden komen te staan.

Volgens De Kruijff is het verschil tussen echte en nepkleding duidelijk zichtbaar. De surrogaatshirts en -joggingpakken voldoen volgens hem niet aan de hoge kwaiteitseisen die de desbetreffende modehuizen aan hun produkten stellen.

Er zijn overigens nog meer korte gedingen op dit gebied te verwachten. Als anderen zich aan merkinbreuk schuldig makende leveranciers bekend zijn, zullen ook zij voor de rechter worden gedaagd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 februari 1985

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Nep

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 februari 1985

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken