Bekijk het origineel

Na tien uur onderhandelen cao-akkoord bij Hoogovens

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Na tien uur onderhandelen cao-akkoord bij Hoogovens

Werktijdverkorting levert 700 extra banen op

3 minuten leestijd

VELSEN — De bonden hebben met Hoogovens overeenstemming bereikt over een nieuwe cao. Na ruim tien uur onderhandelen werd gisteravond door bestuurder Peperkamp van de Industriebond FNV bekendgemaakt dat zowel op het punt van de arbeidstijdverkorting als de koopkracht en de garantie van het volledige ziekengeld een akkoord was bereikt.

Wat betreft arbeidstijdverkorting is overeengekomen dat er een gecombineerde vier-vijf-ploegendienst wordt ingevoerd voor alle volcontinuwerkers (circa 7400 mensen). Die viervijf-ploegendienst wordt gefaseerd ingevoerd. In een tijdvak van twee jaar, beginnende 1 juni 1986. Deze atv levert volgens de bonden ongeveer 700 extra banen op. Voor de overige werknemers van Hoogovens wordt in 1986 een werkweek van gemiddeld 38 uur ingevoerd. De werkweek was 39 uur. Wat de koopkracht betreft komt er een loonsverhoging (prijscompensatie) van 1 procent in 1985 en 1 procent in 1986. Bovendien krijgen de werknemers een winstuitkering van 2,35 procent. Hoogovens heeft verder toegezegd het volledige ziekengeld te zullen aanvullen.

Eerste
De bonden zijn zeer tevreden met het bereikte cao-resultaat bij Hoogovens. Het is het eerste belangrijke cao-akkoord dat de Industriebonden hebben afgesloten bij de speerpuntbedrijven. Eerder deze week liepen de onderhandelingen in de metaal en bij Akzo vast op de verder arbeidstijdverkorting. Volgende week dinsdag vindt het beslissende gesprek plaats bij Philips. Onder de Hoogoven-cao vallen ongeveer 17.500 werknemers. De cao geldt voor twee jaar.

Volgens de Industriebonden van FNV en CNV kan het akkoord bij Hoogovens als een doorbraak in het werkgeverskamp worden beschouwd. Peperkamp: „Hoogovens was aanvankelijk niet bereid om over verdere atv voor het hele personeel te praten. Er is weliswaar nog geen 36-urige werkweek bereikt voor de mensen die niet in volcontinu zitten, maar Hoogovens liep wat de atv betreft ook achter bij de rest van de industrie.

Ook Hoogovens is tevreden over het cao-akkoord. Volgens directeur-personeelszaken F. J. Scholten van Hoogovens kan het resultaat niet als een landelijke doorbraak worden beschouwd, maar voor Hoogovens zelf wel. „Er is verdere arbeidstijdverkorting bereikt, en dat is voor ons een stap geweest", aldus Scholten op een gezamenlijke persconferentie van directie en bonden na afloop van de onderhandelingen.

De Industriebonden FNV en CNV vinden het akkoord „een goed compromis", aldus Peperkamp. De bonden willen de 36 uur en invoering van een volledige vijf-ploegendienst nu in 1987 zien te bereiken.

De bonden leggen het principe-akkoord eind april met een positief advies aan hun leden voor. De bondsbesturen van de beide Industriebonden zijn vrijdagavond al akkoord gegaan evenals het actiecomité van de gezamenlijke Industriebonden bij Hoogovens.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 6 april 1985

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Na tien uur onderhandelen cao-akkoord bij Hoogovens

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 6 april 1985

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken