Bekijk het origineel

Winst Akzo bijna 30 procent hoger

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Winst Akzo bijna 30 procent hoger

Veel zout afgezet door strenge winter

3 minuten leestijd

ARNHEM — Akzo heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst behaald van ƒ 256,1 miljoen wat 20 procent meer is dan de ƒ 199,5 miljoen in dezelfde periode van vorig jaar, dat het beste in de geschiedenis van Akzo was. De omzet steeg met 12 procent tot ƒ 405 miljoen. Dit heeft de raad van bestuur vanmorgen bekendgemaakt in de jaarvergadering.

De groep heeft in het eerste kwartaal opnieuw kunnen profiteren van aanhoudend gunstige marktomstandigheden. De omzetstijging is namelijk het gevolg van hogere opbrengstprijzen en gewijzigde valuta-koersen. Het bedrijfsresultaat van 5 miljoen komt overeen met 8,6 procent van de omzet. De winstmarge bedroeg in het eerste kwartaal 1984 ... procent en over geheel 1984 8,1 proent. De verbeterende financiële situaitie leidde tot duidelijk lagere financieringslasten. De belastingdruk bedroeg 36 procent tegenover slechts ... procent in het eerste kwartaal van 1....

Vezels
 De omzet van de chemische vezels steeg van ƒ 1297 tot ƒ 1372 miljoen, maar het bedrijfsresultaat daalde hier ƒ 10 miljoen tot ƒ 78 miljoen. Dit is het gevolg van een ongunstige gang van zaken bij American Enka die met een zwakke vezelmarkt wordt geconfronteerd, vooral door hoge importen. Bij Enka Europa zette de brevredigende ontwikkeling zich voort. Zowel omzet als bedrijfsresultaat waren hoger dan in het eerste kwartaal 1984.
De chemische produkten stegen in omzet van ƒ 1266 tot ƒ 1562 miljoen en het bedrijfsresultaat verbeterde van ƒ 116 tot 180 miljoen. Deze verbetering was vooral te danken aan zout en zware chemie. De strenge winter in Noord-Amerika en West-Europa was uitermate gunstig voor de afzet van wegenzout. Voor de chloor/alkaliprodukten kon een hoog produktie- en afzetniveau worden gehandhaafd. De speciale chemische produkten toonden een verdere groei van omzet en bedrijfsresultaat. In Noord-Amerika verliep de afzetontwikkeling wat trager dan voorzien.

Dollar
De aanhoudend gunstige ontwikkeling in de eerste drie maanden van dit jaar zorgt er voor dat ook 1985 met vertrouwen tegemoet kan worden gezien. Indien geen al te drastische wijzigingen optreden in de economische ontwikkeling en de dollarkoers zullen de resultaten in het lopende jaar op ten minste eenzelfde niveau uitkomen als in 1984, aldus jhr. mr. A. A. Loudon, voorzitter van de raad van bestuur van Akzo.
Met het huidige koersniveau van de dollar verwacht Loudon nog geen nadelige consequenties voor Akzo's gemiddeld op ƒ3,70 tegen gemiddeld ƒ 3,22 in 1984.
Als gevolg van het gereedkomen van methanolprodukties in het Midden-Oosten kwam de activiteit in deze sector onder druk te staan. „Gezien het geringe belang van Akzo in de petrochemie verwacht ik voor de groep verder geen al te grote nadehge effecten, indien de produkten uit het Midden-Oosten tenminste evenwichtig over de wereldmarkt worden afgezet en zich niet overmatig op Europa richten", aldus Loudon.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 25 april 1985

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Winst Akzo bijna 30 procent hoger

Bekijk de hele uitgave van donderdag 25 april 1985

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken