Bekijk het origineel

Greenpeace houdt lozingsschip tegen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Greenpeace houdt lozingsschip tegen

Actievoerders klommen aan boord

2 minuten leestijd

AMSTERDAM — Het lozingsschip van chemisch afval "Falco", geladen met 1000 ton afvalzuur en zware metalen, is in de nacht van maandag op dinsdag door actievoerders van Greenpeace gedwongen terug te keren zonder zijn lozingsoperatie uit te voeren. Dit heeft een woordvoerder van de milieuorganisatie gisteren bekendgemaakt.

  Het chemisch afval is afkomstig van de Belgische titaandioxyde-industrie, in dit geval van het Belgische bedrijf Chemicals in Gent, aldus de woordvoerder.
  Kort na middernacht klommen vijf actievoerders aan boord van de „Falco" die op weg was richting dumpgebied. De beklimming vond plaats op zee op ongeveer vier kilometer uit de kust van Walcheren ter hoogte van Westkapelle.
  
Onmiddellijk na de beklimming wijzigde de „Falco" zijn koers en voer terug in de richting van Vlissingen, aldus de woordvoerder. De activisten werden door een rubberboot van de Falco afgehaald. De „Falco" richtte daarna via Terneuzen de steven naar Gent, met de volle lading nog aan boord. 

Ultimatum 
  Na de actie tegen het dumpschip „Falco" heeft Greenpeace de Belgische staatssecretaris voor het leefmilieu, F. Aerts, een ultimatum gesteld met de eis dat de Belgische overheid — in navolging van Nederland en West-Duitsland — de lozingen van titaandioxyde-afvalzuur uiterlijk in 1989 verbiedt, zo heeft Greenpeace meegedeeld.
  
Greenpeace eist verder dat België in samenwerking met de Nederlandse en Duitse overheden er in EG-verband naar streeft de termijn van 1989 af te dwingen.

Mislukking 
  In de nacht van zaterdag op zondag mislukte door het weer de actie van Greenpeace tegen het lozingsschip „Wadsi Tanker". Dit schip geladen met 1000 ton zure en zware metalen van de titaandioydefabriek Bayer in Antwerpen, dumpte het afval op twaalf mijl voor de kust van Zeebrugge.
  
Afgelopen vrijdag boekte Greenpeace met haar actieschip „Sirius" gedeeltelijk succes in het tegenhouden van lozingen door de „Falco". De actievoerders zaten de „Falco" zodanig in het vaarwater dat de boot met een deel van de lading moest terugkeren.
  Greenpeace voert actie uit vrees voor schade aan de visstand en de recreatie in de Zeeuwse wateren. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat er duidelijk verband bestaat tussen zweren en tumoren bij vissen en het chemisch afval van de titaandioxyde-industrie. Voor de Zuidhollandse kust bleek 20 procent van de vissoort bot te zijn aangetast.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 mei 1985

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Greenpeace houdt lozingsschip tegen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 mei 1985

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken