Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Protectionisme is kortzichtig en dom''

Prins Claus in toespraak voor FMO:

3 minuten leestijd

DEN HAAG — "Europa dient zijn markten verder te openen voor produkten uit de Derde Wereld, met name voor verwerkte landbouw- en textielprodukten. Protectionisme, de bescherming van de eigen markten, is kortzichtig en economisch dom. Te veel hebben we de neiging beschuldigend de vinger naar andere landen te wijzen. We moeten de hand in eigen boe;m steken."

  Dat zei Prins Claus gisteren op de jaarvergadering van de Financieringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO) in Den Haag. De prins zei dat het aflopen van het multivezelakkoord in de loop van volgend jaar een goede gelegenheid biedt om de bestaande beperkingen van de handel in textiel en kleding af te schaffen, beperkingen die vooral in het nadeel van ontwikkelingslanden zijn. „Over suiker houd ik liever mijn mond, dat is een te emotioneel onderwerp", aldus prins Claus.
  Hij zei dat veel ontwikkelingslanden er de dupe van zijn als de Europese Gemeenschap landbouwoverschotten op de wereldmarkt gooit en hierdoor de prijzen zodanig beïnvloedt dat het voor veel landen niet meer lonend is te exporteren. „Voor ons zijn het overschotten welke wij of doordraaien, of dumpen. Voor hen zijn het levensnoodzakelijke exporten. Met meer kunnen zij vaak niet aan de wereldhandel deelnemen."
 
Claus voegde eraan toe dat de inkomsten vaak de uitgaven niet meer dekken. De EG moet zich dat aantrekken. „Anders geven wij met de ene hand wat we met de andere weer terughalen. De balans kan voor menig ontwikkelingsland negatief zijn. Wij moeten dan ook niet verontwaardigd kijken als men onze met woorden beleden betrokkenheid soms inconsequent of zelfs hypocriet noemt", aldus de prins.
  
Prins Claus vindt dat het Nederlandse bedrijfsleven veel meer rechtstreeks in ontwikkelingslanden en vooral de armste zou moeten investeren. Hij zei verontrust te zijn over de sterk teruglopende groei van de directe investeringen vanuit Nederland. Ons land heeft in de jaren zeventig op dit punt een van de laagste groeipercentages van de industrielanden te zien gegeven. Die groei zal dan nog voornamelijk afkomstig zijn van de grote en zeer grote bedrijven. Die kunnen echter wel voor zichzelf zorgen.
  
De prins benadrukte vooral de noodzaak dat kleine en middelgrote bedrijven meer rechtstreeks in ontwikkelingslanden gaan investeren. Daarbij dient wel een bescherming tegen willekeur en ongunstige politieke ontwikkelingen aanwezig te zijn. „Exporteren is goed voor vandaag, investeren is beter en veiliger voor morgen", aldus de prins. 

Duidelijk 
  Zonder een bijdrage van het bedrijfsleven lijkt een werkelijke verbetering van produktie en werkgelegenheid in vooral de minst ontwikkelde landen niet mogelijk. „Beschouwt u dit als een duidelijke stellingname ten gunste van een systeem van ondernemingsgewijze produktie, ook in ontwikkelingslanden. Regeringen kunnen veel, maar wat zij en bureaucraten niet kunnen is op een economische marktconforme manier ondernemen", zo zei de prins.
  
De FMO is een naamloze vennootschap, waarvan de aandelen voor 51 procent in handen zijn van de Nederlandse Staat. De rest van de aandelen is voornamelijk in het bezit van industriële bedrijven, banken en vakbeweging. De FMO heeft tot doel de economische ontwikkeling van ontwikkelingslanden te bevorderen door het bedrijfsleven daar tot ontplooiing te brengen. Zij werkt samen met Nederlandse bedrijven en levert onder meer financieringsmiddelen en technische hulp.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 3 mei 1985

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 3 mei 1985

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

PDF Bekijken