Bekijk het origineel

Audet wil belangen in dagbladen uitbreiden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Audet wil belangen in dagbladen uitbreiden

Uitgever boekte 15 miljoen winst

3 minuten leestijd

NIJMEGEN-AMSTERDAM — De comfortabele positie waarin uitgever Audet zich bevindt (van het totale vermogen is 55 procent eigen vermogen en langlopende schulden zijn er nauwelijks) maakt het bedrijf mogelijk de activiteiten uit te breiden. Vooral de belangstelling voor uitbreiding van de dagbladbelangen groeit.

  Baudet sloot al overeenkomsten over het krijgen van belangen in de Twente Courant (25 procent) en in Hazewinkel Pers in Groningen, uitgeefster van het Nieuwsblad van het Noorden (15 procent). Verder verwierf men een belang van 20 procent in Wegener in Apeldoorn. Een „huwelijksaanzoek" van Audet is door Wegener afgewezen. Audet zal het belang in de Veluwse uitgever aanhouden. „Wij geloven dat wij elkaar te zijner tijd nog zullen vinden", aldus Audet-directeur Thijssen bij de presentatie van het jaarverslag over 1984.
  
Al de genoemde participaties stoelen bij Audet op de overtuiging, dat een intensieve samenwerking tussen regionale krantenuitgevers gewenst is om steeds beter gebruik te kunnen maken van elkaars kennis en faciliteiten. Op termijn kan het leiden tot fusies.
  
Overigens heeft Hazewinkel in Groningen op haar beurt een belang van 20 procent in Audet. Afgesproken is, dat dit belang niet verder zal worden uitgebreid. Bij Audet is bekend, dat er nog twee wat grotere pakketten aandelen bestaan, een bij een institutionele belegger en een bij een uitgever. Namen wilde het bestuur echter niet noemen. 

Winst 
  De omzet van Audet nam vorig jaar toe van ƒ 278,3 miljoen tot ƒ 286,7 miljoen en het bedrijfsresultaat van ƒ 16 miljoen tot ƒ 17,3 miljoen. Na belastingen resteert een winst van ƒ 15 miljoen (v.j. ƒ 11,3 miljoen). Deze relatief sterke stijging wordt mede veroorzaakt, doordat Audet in 1984 geen voorzieningen voor te verwachten reorganisatiekosten hoefde te treffen. Voorgesteld wordt een dividend van ƒ 12 in contanten plus ƒ 2 in aandelen per aandeel van ƒ 20. De aandelen zullen overigens worden gesplitst waarbij de nominale waarde ƒ 10 wordt. Over 1983 werd ƒ 10 dividend uitgekeerd. 
  De directie is optimistisch over de mogelijkheden van regionale dagbladen. Nadat de groei van het aantal abonnees en van de advertentieomzetten de laatste jaren heeft teleurgesteld, vertrouwt zij erop, dat herstel van de binnenlandse koopkracht de positie van de bladen zal versterken. Op 1 januari gingen de abonnementsprijzen en de advertentietarieven met 4 procent omhoog. De arbeidskosten en de papierkosten zullen dit jaar flink stijgen. Een oplagegroei (vorig jaar was de betaalde oplage van de Audet-kranten 446.000) wordt voor 1985 nog niet voorzien. Het advertentievolume was in de eerste maanden van dit jaar iets lager dan in dezelfde periode van 1984. Per saldo voorzien de directie voor het lopende jaar een verdere verbetering van de resultaten. Het aantal personeelsleden nam vorig jaar toe van 1844 tot 1873. Dit jaar zal per saldo een beperkte groei optreden, mede onder invloed van arbeidstijdverkorting. „De groei zal in de orde de van grootte van 1984 gaan liggen", zo schatte drs. Thijssen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 11 mei 1985

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Audet wil belangen in dagbladen uitbreiden

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 11 mei 1985

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken