Bekijk het origineel

Nederlaag CDU in Noordrijn-Westfalen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nederlaag CDU in Noordrijn-Westfalen

Absolute meerderheid voor SPD

3 minuten leestijd

DÜSSELDORF — De christen-democratische partij CDU van de Westduitse bondskanselier Helmut Kohl heeft gisteren een zware nederlaag geleden bij de verkiezingen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Dat blijkt uit de uitslag, die gisteravond bekend werd gemaakt. De sociaal-democratische partij SPD behaalde een absolute meerderheid van 52,1 procent.

De CDU zakte tot een in deze deelstaat nooit eerder bereikt dieptepunt en kreeg 36,5 procent van de stemmen. Bij vorige verkiezingen in 1980 lag dat percentage nog op 43,2 procent. De SPD met als lijsttrekker deelstaatpremier Johannes Eau ging van 48,4 procent vooruit naar 52,1 procent. Daarmee behaalden de sociaal-democraten het beste resultaat tot nu toe in Noordrijn-Westfalen en verzekerden zij zich van een absolute meerderheid in het deelparlement in Düsseldorf. Dit betekent dat het de CDU niet is gelukt na negentien jaar een einde te maken aan de meerderheid van de SPD.

Dubbele strategie
Voor zover bekend kregen de liberalen (FDP) 6 procent van de stemmen en de Groenen 4,6 procent. De FDP, die bij de verkiezingen van 1980 onder de kiesdrempel van vijf procent bleef, keert dus terug in het parlement van de deelstaat. De Groenen bleven dus ook dit maal onder de kiesdrempel.

De SPD krijgt in het deelparlement 125 zetels (was 106), de CDU komt op 88 zetels (was 95) en de FDP, die geen enkele zetel had, krijgt er nu 12. Van de kiesgerechtigden heeft 77 procent zijn stem uitgebracht.

De verkiezingen worden beschouwd als een belangrijke tussentijdse graadmeter voor de regeringscoalitie van christendemocraten en liberalen in Bonn. Waarnemers wijzen er dan ook op dat de kiezers zich kennelijk afkeren van het beleid van Helmut Kohl. Noordrijn-Westfalen is de deelstaat met de meeste inwoners en een belangrijk industrieel centrum van de bondsrepubliek.

De SPD zal in Düsseldorf alleen doorregeren. De socialisten hebben een coalitie met de Groenen resoluut van de hand gewezen. De SPD ging de verkiezingsstrijd in met de „dubbele strategie" van „verzoening tussen ecologie en economie en ,tussen natuur en techniek".

Reagans bezoek
Verwacht wordt dat de 54-jarige premier Rau na deze overwinning in aanmerking komt voor een belangrijker plaats binnen de SPD op nationaal niveau. Hij is momenteel plaatsvervangend voorzitter. De fungerende fractielieder, Hans-Jochen Vogel, heeft al verklaard dat twee verkiezingsnederlagen hem genoeg zijn en dat hij in 1987 het lijsttrekkerschap aan Rau wil laten.

Hoewel Noordrijn-Westfalen al jarenlang een sociaal-democratisch bolwerk is, hoopte de regering-Kohl de vruchten te plukken van president Reagans recente bezoek aan de bondsrepubliek. Zonder het bezoek van Reagan aan het militaire kerkhof in Bitburg geheel te veroordelen, heeft de SPD kritiek geleverd op bepaalde aspecten van deze omstreden gebeurtenis. De coalitiepartijen beschuldigden de sociaal-democraten er wegens deze kritiek onder meer van de vriendschap tussen de VS en WestDuitsland te ondermijnen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 13 mei 1985

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Nederlaag CDU in Noordrijn-Westfalen

Bekijk de hele uitgave van maandag 13 mei 1985

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken