Bekijk het origineel

Winst Unilever met acht procent omhoog

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Winst Unilever met acht procent omhoog

6 minuten leestijd

ROTTERDAM — Unilever heeft in het eerste kwartaal van dit jaar ten opzichte van de eerste drie maanden van 1984 de nettowinst met 8 procent zien stijgen van ƒ 389 miljoen tot ƒ 421 miljoen. De omzet nam met 24 procent toe van ƒ 15.793 miljoen tot ƒ 19.538 miljoen.

  Een derde van de stijging van de omzet en twee derde van de stijging van de nettowinst berekend tegen vergelijkbare wisselkoersen is het gevolg van het opnemen van het vierde kwartaal van 1984 van Brooke Bond onder aftrek van de financieringskosten van deze acquisitie, aldus Unilever.
  
In Europa werden 14 procent hogere resultaten geboekt. De Britse aanwinst Brooke Bond leverde hier een belangrijke bijdrage en de groep chemische produkten deed het bijzonder goed. De actie met goedkope boter van de EG had in het eerste kwartaal een nadelige invloed op de margarinegroep, die een lagere winst boekte. De oliemolens hadden lagere resultaten door druk op de marges. 

Noord-Amerika 
  In Noord-Amerika nam de omzet sterk toe. De resultaten waren hier echter aanmerkelijk lager door de volgens plan voortgaande hoge investeringen bij wasmiddelen en levensmiddelen ter versterking van volume en marktaandeel. De bedrijven buiten Europa en Noord-Amerika hadden een bijzonder goed kwartaal. Omzet en resultaten waren aanzienlijk hoger. Brooke Bond droeg hiertoe belangrijk bij.
  
De bedrijfswinst ging met 16 procent omhoog van ƒ 824 miljoen naar ƒ 955 miljoen. De mindere stijging van de nettowinst ten opzichte van de bedrijfswinst is vooral toe te schrijven aan de ƒ 81 miljoen hogere rentelasten door de overneming van het theebedrijf Brooke Bond en aan de nadelige invloed van wisselkoersveranderingen van ƒ 14 miljoen bij omrekening van de nettowinst tegen koersen van eind maart 1985. 

Minderheidsbelang 
  De bijdrage van geassocieerde maatschappijen aan de winst voor belastingen bedroeg ƒ 44 miljoen (v.j. ƒ 47 miljoen). De stijging met ƒ 41 miljoen van de overige inkomsten uit financiële vaste activa was grotendeels afkomstig van de verkoop van een minderheidsbelang in een Franse onderneming. De rentebaten stegen van ƒ 87 miljoen tot 102 miljoen, de rentelasten van ƒ 168 miljoen tot ƒ 249 miljoen.
  
Voor belastingen was de winst 13 procent hoger en ging van ƒ 796 miljoen naar ƒ 899 miljoen. Het aandeel van derden in de winst steeg van ƒ 27 miljoen naar ƒ 43 miljoen. Belastingen vergden ƒ 424 miljoen tegen ƒ 384 miljoen in het eerste kwartaal van 1984. Dit komt overeen met een belastingpercentage van 47,2 (v.j. 48,2).
  
De nettowinst per aandeel nam in het eerste kwartaal toe van ƒ 6,91 tot ƒ 7,48. Bij de berekening van deze winst is uitgegaan van de koers per eind maart 1985 voor het Britse pond van ƒ 4,29 en voor de Amerikaanse dollar van ƒ 3,49. Eind 1984 waren de uitgangskoersen ƒ 4,13 resp. ƒ 3,56. 

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 14 mei 1985

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Winst Unilever met acht procent omhoog

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 14 mei 1985

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken