Bekijk het origineel

Shultz praat zes uur met Gromiko

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Shultz praat zes uur met Gromiko

Wapenbeheersing centraal in overleg

2 minuten leestijd

WENEN — Na zes uur en twintig minuten durende besprekingen, langer dan verwacht, hebben de ministers van buitenandse zaken van de beide grote mogendheden, George Shultz (Verenigde Staten) en Adrei Gromiko (Sowjet-Unie), gisteravond een van hun langdurigste ontmoetingen beëindigd, zonder zich echter uit te laten over concrete resultaten.

  De Amerikaanse minister Shultz verklaarde na afloop voor de Russische ambassade in Wenen dat de meeste tijd was besteed aan de wapenbeheersing en in het bijzonder het weinig vooruitgang tonende Amerikaans-Russische wapenbeheersingsoverleg in Genève.
  Shultz zei dat ook regionale problemen aan de orde waren geweest en dat hij de kwestie van de mensenrechten „wel ter tafel had gebracht. Gevraagd naar een Russisch antwoord over dit vraagstuk zei de Russische woordvoerder Vladimir Lomeiko: „Wij bespreken onze binnenlandse kwesties met niemand".
  
Shultzt noemde als enige terrein waarop vooruitgang zou kunnen worden geboekt, de bilaterale betrekkingen. Diplomatieke waarnemers menen dat hij daarmee vooral doelde op een eventueel in de herfst in New York te houden topontmoeting van de Amerikaanse president Reagan en de Sowjet-leider Gorbatsjov. „De uitnodiging ligt nog op tafel", aldus een Amerikaanse functionaris. Een Russische woordvoerder zei dat niet was gesproken over een datum of plaats van zo'n ontmoeting. 

Uitvoerig
  Over de voornaamste besproken vraagstukken, de wapenbeheersing en de top-ontmoeting van Reagan en Gorbatsjov, wilden Amerikaanse vertegenwoordigers zich niet uiten en werd alleen meegedeeld dat de samenhang van de drie  onderhandelings-categorieën bij de wapenbeheersingsbesprekingen in Genève zeer uitvoerig en „uitputtend" aan de orde waren geweest. In Genève wordt in drie groepen afzonderlijk maar onder één paraplu onderhandeld over strategische kernwapens, kernwapens voor de middellange afstand, en ruimtewapens.
  I
n een op papier gestelde verklaring zei de Russische woordvoerder Lomeiko dat de Sowjets waren ingegaan op het onderwerp „dat bepaalde kringen ingrijpen in de interne zaken van Centraal-Amerika, Afrika en het Midden-Oosten". 
  Het officiële persbureau TASS meldde in een kennelijk eveneens voorbereide verklaring vanuit Wenen dat „gezamenlijke stappen in de richting van een vreedzame, rechtvaardige regeling van de bestaande conflictsituaties in het belang van allen zou zijn". 

Geen vooruitgang 
  Na afloop noemde Shultz buiten de Russische ambassade in Wenen de besprekingen „de moeite waard en noodzakelijk" en had Lomeiko het over „nuttig overleg". Maar geen van beiden maakte gewag van enige vooruitgang op het vraagstuk van de wapenbeheersing, die een impuls zou kunnen betekenen voor de Amerikaans/Russische onderhandelingen in Genève of de Europese ontwapeningsconferentie in Stockholm, waarvan afgelopen maandag een nieuwe ronde begon.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 mei 1985

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Shultz praat zes uur met Gromiko

Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 mei 1985

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken