Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

"Reagan ontmoet nog dit jaar Gorbatsjov"

Genscher na gesprek met Gromiko:

1 minuut leestijd

WENEN — De Westduitse minister van buitenlandse zaken Hans-Dletrich Genscher heeft gisteren na een twee uur durend gesprek met zijn Russische ambtgenoot Andrei Gromiko gezegd ervan overtuigd te zijn dat nog dit jaar een topontmoeting zal plaatsvinden tussen de Verenigde Staten en de Sowjet-Unie.

  Genscher, die eveneens overleg voerde met zijn Amerikaanse collega George Shultz, verklaarde dat de „politieke wil aan beide zijden aanwezig is." Gromiko was nog in Wenen voor overleg met westerse diplomaten die in Oostenrijk waren voor de viering van de 30e verjaardag van het Oostenrijkse staatsverdrag.
  Shultz sprak dinsdag zes uur lang met Gromiko en verklaarde dat geen datum was vastgesteld voor een topontmoeting tussen de Amerikaanse president Ronald Reagan en de Russische partijleider Michail Gorbatsjov. Reagan heeft Gorbatsjov uitgenodigd voor overleg in de Verenigde Staten. De Russische leider wordt in september in New York verwacht voor een bezoek aan de Verenigde Naties. Genscher wees op de plannen voor een top in Helsinki in augustus ter ge legenheid van de tiende verjaardag van de ondertekening van de slotakkoorden van Helsinki, waaraan de ministers van buitenlandse zaken uit 35 landen zullen deelnemen. Zowel Gromiko als Shultz zullen die top bijwonen. 
  In de Oostenrijkse pers werd gespeculeerd dat een Amerikaans-Russische top in Wenen zou plaatsvinden. Ook westerse diplomaten opperden deze mogelijkheid.  Genscher was van mening dat het er in feite niet toe deed waar de twee leiders elkaar ontmoeten, maar „het feit dat zij elkaar ontmoeten is van belang." 

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 mei 1985

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 mei 1985

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken