Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Gevaren bij DNA worden overschat"

Dr. Schellekens vindt paniek niet nodig

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Zowel de mogelijkheden als de gevaren van de recombinant DNA-technologie (genetische manipulatie) worden niet alleen door haar beoefenaars, maar ook door buitenstaanders overschat. De risico's die men met deze techniek zou lopen zijn sterk overdreven.

  Dit schrijft dr. H. Schellekens, plaatsvervangend directeur van het ..matencentrum van TNO in Rijswijk, in zijn boek „Bouwstenen van de gelijkheid", waarvan hij vandaag in Den Haag het eerste exemplaar aanbood aan professor dr. ir. A. Rörsch, van de raad van bestuur van de onderzoekorganisatie. De auteur, die nauw betrokken was de ontwikkeling van de allereerste combinant DNA-produkten, ontkent niet dat de technologie een groot aantal nieuwe mogelijkheden opent op medisch, biologisch en technisch terrein. Niettemin overschatten leken en zelfs deskundigen de mogelijkheden van genetische manipulatie. 

Problemen
  Op papier en in het laboratorium is volgens Schellekens erg veel mogelijk, maar in de praktijk blijkt dat nog vele problemen moeten worden opgelost voordat hetgeen men voor ogen had toepasbaar is. Andere produkten en processen, die in theorie veelbelovend lijken zijn praktisch onuitvoerbaar en moeten naar de sector „science fictie" verwezen worden. „De overschatting van de mogelijkheden van recombinant DNA-technologie kan men ook de tegenstanders in schoenen schuiven", schrijft de TNO-deskundige in zijn boek, dat een ruim beeld geeft van de stand van zaken van de nieuwe technologie. De door velen gevreesde gevaren zijn niet of nauwelijks aanwezig. Door het ingrijpen in de natuur zouden allerlei nieuwe levensvormen kunnen ontstaan die de mens en de natuur bedreigen. De wetenschap, zo redeneren de tegenstanders van genetische manipulatie, zou bezig zijn zijn eigen vormen van leven te scheppen die wel eens aan de beheersing door de mens zouden kunnen ontsnappen. 

Teveel eer 
  Maar dat acht Schellekens toch teveel eer aan de onderzoekers. Hij legt uit dat we met de recombinant DNA-technologie niet bezig zijn met het creëren van nieuwe eigenschappen, maar hoogstens van nieuwe combinaties van eigenschappen, die om bepaalde redenen niet in de natuur voorkomen.
  
„Een door ons in het laboratorium gemaakte bacterie voor de produktie van bijvoorbeeld insuline, groeihormoon, interferon of iets anders, heeft in de natuur geen schijn van kans te overleven. Hij wordt onmiddellijk overvleugeld door zijn soortgenoten, die niet kunstmatig erfelijk zijn belast", beweert de TNO-deskundige.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 21 mei 1985

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 21 mei 1985

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken