Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Basiskookboek

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Basiskookboek

uit de keuken

4 minuten leestijd

In het voorwoord van het basiskookboek van Wina Born enkele opmerkelijke uitspraken over eten. Een ervan willen we u niet onthouden: "Men moet weten te eten. Levenskunst is: van alles maken wat er van te maken valt, ook van een dagelijks terugkerende noodzaak als eten".

  Een heel leven lang, iedere dag meerdere keren, eet de mens. Voor diegene die voor de dagelijkse (warme) maaltijd zorgt is dat soms een waar genoegen, soms een kwelling. „Wat moeten we vandaag eten?" is een verzuchting die niet zelden wordt gehoord. Daar tegenover staat de verwachtingsvolle kreet van menig huisgenoot: „Wat eten we vandaag?" Eten is nodig. Maaltijden bereiden dus ook. Dat het niet gemakkelijk is om dagelijks een goede en smakelijke maaltijd op tafel te zetten is al meer dan eens betoogd. Aan de hand van een degelijk basiskookboek zal dat echter niet alleen een stuk gemakkelijker zijn, maar ook met steeds meer plezier gedaan worden. Want echt: koken is leuk maar je moet er wel de tijd en de ideeën voor hebben.
  
In het basiskookboek van Katinka Mostar, onder redactie van de bekende Wina Born, zijn vele bekende en onbekende recepten te zamen gebracht. Maar wat belangrijker is, ook een groot aantal basistechnieken en wetenswaardigheden staan in dit kookboek. Vistips bijvoorbeeld, maar ook een tabel over de tijd wanneer de verschillende soorten aardappelen te koop zijn. Borrelhapjes, maar ook de bereidingswijzen van verschillende soorten vlees.
  
De Nederlandse keuken viert de boventoon, maar de buitenlandse keuken is niet vergeten. Het gaat dan vooral om die buitenlandse gerechten die al volledig ingeburgerd zijn. Het basiskookboek is schaars aan illustraties; het geeft echter gedegen informatie. En dat is altijd nog belangrijker dan schitterende foto's van ingewikkelde gerechten die in de gewone keuken niet of nauwelijks uitvoerbaar zijn.
          N.a.v. "Basiskookboek'', door Katinka Mostar, onder redactie
          van Wina Born, uitgeverij Luitingh, 416 blz., prijs ƒ 29,90.
 

Makreel met citroen  
  12 lot 16 makreelfilets, 6 citroenen, 100 g boter of margarine, 125
g groene ontpitte olijven, 2 eetle
pels fijngehakte peterselie, 1 theelepel zout, 1/2 theelepel witte peper.
  Wrijf de gewassen makreelfilets in met zout en peper. Leg ze in een grote vuurvaste schotel. Schenk het sap van 3 citroenen over de vis en laat ze hierin een nachtje in de koelkast staan. Haal de schotel uit de koelkast en laat hem op kamertemperatuur komen. Verdeel de boter in kleine vlokjes over de makreel en schuif de schotel 15 minuten in de hete oven (175° C). Voeg de ontpitte olijven en het kleingesneden vruchtvlees van de resterende citroenen toe. Bestrooi het geheel met fijngehakte peterselie en schuif nog eens 5-8 minuten terug in de oven. Geef hier gekookte aardappelen bij. 

Fijne champignonsoep
  1 liter kippe- of runderbouillon, 250 g verse champignons, 30 g boter of margarine, 30 g bloem, 1 eierdooier, 1/2 - 3/4 dl slagroom, 2-3 eetlepels gehakte peterselie, zout, eventueel scheutje droge witte wijn of sherry.   Snijd de gewassen en schoongemaakte champignons in vieren of in plakjes. Kook de plakjes champignon in de hete bouillon 3-5 minuten. Schep ze met de schuimspaan uit de soep. Smelt de boter, voeg de bloem in één keer toe en giet er al roerend geleidelijk de bouillon bij tot er een gladde gebonden soep ontstaat. Doe de plakjes champignon in de soep. Klop de eierdooier met de room goed door elkaar en verdun dit mengsel met wat hete soep. Voeg dan het dooiermengsel aan de soep toe. Garneer de soep met fijngehakte peterselie en breng haar op smaak met wat zout en eventueel witte wijn of sherry. Door de eierdooier, de room, de sherry of witte wijn weg te laten krijgt u een eenvoudiger, maar toch smakelijke champignonsoep. 

Eieren in kerriesaus 
  4 eieren, 2 eetlepels boter of margarine, 1 uitje, 1/2 eetlepel kerrie, snufje gemberpoeder, 3 eetlepels bloem, ongeveer 2 1/2 dl bouillon van een tablet of poeder, zout, eventueel scheutje koffiemelk of room.
  Kook de eieren in 10 minuten hard. Smelt de boter en fruit hierin het schoongemaakte en fijngesnipperde uitje. Voeg de kerrie- en gemberpoeder toe en doe de bloem erbij, als de uitjes glazig zijn. Schenk de bouillon al roerend bij het bloemmengsel. Breng de saus op smaak met een scheutje koffiemelk of room en eventueel wat zout. Snijd de gepelde eieren doormidden en leg ze in de saus. 

Dadel - vijgenbrood 
  250 g volkorenmeel, 250 g bloem, 25 g verse gist of zakje gedroogde gist, 2 dl melk, 1 ei, 100 g boter of margarine, 2 theelepels bakpoeder, 150 g dadels, 150 g vijgen, 50 g hazelnoten, 1/2 eetlepel zout, mespunt nootmuskaat.
  Maak de helft van de melk warm en vermeng de gist met een theelepel suiker. Giet de melk erop. Lees voor het gebruik van gedroogde gist de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Doe het volkorenmeel en 200 g bloem met het zout, de nootmuskaat, het ei, de rest van de melk, de gistoplossing en de zachte boter in een kom. Kneed hiervan een mooi elastisch deeg en laat het een uurtje op een warme plaats rijzen. Beboter het bakblik. Vermeng de rest van de bloem met het bakpoeder. Ontpit de dadels en snijd de dadels en de vijgen in stukjes. Hak de hazelnoten fijn. Voeg de stukjes dadel, vijgen en hazelnoten met de bloem aan het gerezen deeg toe en kneed het nogmaals flink door. Druk het deeg wat uit en rol het op. Bestrijk de bakplaat met wat olie en verwarm de oven 10 minuten voor op 220° C. Leg het deeg met de naad naar onderen op de bakplaat en bak het brood in ongeveer 45 minuten gaar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 24 mei 1985

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Basiskookboek

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 24 mei 1985

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken