Bekijk het origineel

KLU-vliegers missen ervaring

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

KLU-vliegers missen ervaring

Hoekzema na F-16 ramp:

3 minuten leestijd

DEN HAAG — Het huidige vliegersbestand van de Koninklijke Luchtmacht mist gemiddeld nog steeds voldoende ervaring.

  Dit heeft staatssecretaris Hoekzema van Defensie gesteld in een motie van de vaste kamercommissies van defensie en verkeer en waterstaat, die gistermiddag met de bewindslieden de zuigkracht bespraken die militaire vliegers ondervinden van de burgerluchtvaart. De notitie kwam één dag na het verongelukken in West-Duitsland van twee Nederlandse F-16 toestellen, waarbij beide vliegers opi het leven kwamen.
  De woordvoerders van CDA, VVD en PvdA betrokken dit ongeval nadrukkelijk in hun kritiek op de staatssecretaris inzake de sterkte van de luchtmacht en de ervaring van de vliegers. Volgens Hoekzema is er nu een tekort van tien jachtvliegers bij de KLU dat volgens hem binnen enkele jaren dreigt op te lopen naar een structureel tekort van 20. Bij de Koninklijke marine bestaat momenteel een tekort van 25 vliegers.
  
Hoekzema moest erkennen dat de belangstelling van de officierenvliegers met een kort verband-contract om voor een periode van twee jaar bij te tekenen zeer gering is. Dit zou volgens hem mede het gevolg kunnen zijn van het feit dat deze vliegers na een verlenging van hun korte verband te oud zijn om nog een carrière als burgervlieger te kunnen beginnen.
  
Volgens mevrouw Heemskerk van de VVD zouden er op dit moment 67 luchtmachtvliegers zijn van wie het kort verband binnenkort afloopt. Zij zouden hebben geweigerd bij te tekenen om hun kansen op een baan bij een luchtvaartmaatschappij niet te verspelen. Hoekzema zegde commissies toe te zullen bezien of aan dit probleem op korte termijn iets gedaan zou kunnen worden, bijvoorbeeld door niet al te sterk vast te houden aan de contracttermijn. 

Zuigkracht 
  CDA, VVD en PvdA waren het erover eens dat de zuigkracht die er vanuit de burgerluchtvaart zou kunnen bestaan nooit tot problemen bij de militaire vliegdiensten zou mogen leiden. In dat verband zei de woordvoerder van de PvdA, Van den Bergh, na te willen gaan of het mogelijk zou zijn een opleidingsinstituut te creëren voor zowel militaire als civiele vliegers. Dit om in de toekomst beter ingespeeld te zijn op de vraag van zowel de militaire vliegdiensten als de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen. Mevrouw Heemskerk verweet Hoekzema te weinig garanties te kunnen bieden aan de militaire vliegers om door te stromen naar de civiele luchtvaart, waar de salarissen aanzienlijk hoger zijn.
  
De PvdA wil van minister De Ruiter (Defensie) een nota over de vliegveiligheid van de straaljagers van het type F-16 van de luchtmacht. Defensie-specialist Van den Bergh wil opheldering over de oorzaak van het ongeval, over het gemiddelde aantal ongelukken met de straaljagers, hoe het staat met de geoefendheid van de vliegers en of er wellicht sprake is van verband tussen die laatste twee aspecten en het recente ongeluk.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 5 juni 1985

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

KLU-vliegers missen ervaring

Bekijk de hele uitgave van woensdag 5 juni 1985

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken