Bekijk het origineel

Energieverbruik schiet omhoog

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Energieverbruik schiet omhoog

Olieverbruik stijgt voor het eerst sinds '79

2 minuten leestijd

LONDEN — Het olieverbruik is in de hele wereld vorig jaar met 1,5 procent toegenomen. Het was de eerste stijging sinds 1979, maar minder dan de recordstijging van 3,7 procent die het algehele energieverbruik te zien gaf. Dat staat in een dinsdag gepubliceerd onderzoek van British petroleum.

  In het jaarlijkse „statistische overzicht van het energieverbruik in de wereld", verklaart BP dat het olieverbruik vorig jaar is toegenomen van 58,04 miljoen vaten tot 58,87 miljoen vaten per dag. Maar de algehele vraag naar energie is mede dank zij het economisch herstel toegenomen van het equivalent van 6,943 miljard ton olie tot 7,202 miljard ton.
  Het aanhoudende economische herstel in de Verenigde Staten en Japan en de grote vraag in de ontwikkelingslanden, waar energie een grotere rol in de economie speelt, waren de voornaamste redenen voor de stijging in het olieverbruik. De relatief slechtere afname van olie in de westerse geïndustrialiseerde landen werd toegeschreven aan het toenemend gebruik van andere brandstoffen, zoals kolen en gas. 
  De vraag naar olie in West-Europa bleef gelijk. Ondanks de ruime verdubbeling van het olieverbruik in Engeland door de een jaar durende mijnwerkersstaking. Volgens het onderzoek is door het peil van de vraag doorgaans voorkomen dat de officiële prijzen voor ruwe olie in 1984 omlaag moesten. De vraag was echter te gering om te voorkomen dat het aandeel op de wereldmarkt van de organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) zakte tot 31,8 procent, of 18,3 miljoen vaten per dag. In 1977 produceerde de OPEC meer dan 50 procent van de olie.
  
Op een persconferentie zei Russell Seal, de directeur van BP voor handel en bevoorrading, dat de OPEC-produktie van ruwe olie in mei op gemiddeld 15 miljoen vaten per dag lag en misschien zelfs iets lager. Dit was minder dan de door de OPEC vastgestelde produktie hoeveelheid van 16 miljoen vaten. De OPEC besloot vorig jaar de produktie terug te brengen van 17,5 miljoen vaten per dag om de dalende prijzen op te vijzelen.
  
Volgens Seal blijkt uit de dalende produktie dat de OPEC de situatie onder controle heeft. Volgens hem zijn er goede vooruitzichten dat de prijzen het komende jaar stabiel blijven, maar op welk peil is nog onduidelijk. De Arabische lichte olie werd dinsdag op de spotmarkt voor 26,45 dollar per vat verkocht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 juni 1985

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Energieverbruik schiet omhoog

Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 juni 1985

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken