Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

"Schoonheidsfoutje" in Moerdijkbrief"

Geen verwijzing naar werk Geertsema

3 minuten leestijd

DEN HAAG — In de brief die staatssecretaris Van Amelsvoort van binnenlandse zaken heeft geschreven aan het Industrie- en Havenschap Moerdijk is een „schoonheidsfoutje" geslopen.

Dat deelde minister-president Lubbers gisteren mee tijdens zijn wekelijkse persconferentie. In de brief stond ten onrechte geen verwijzing naar het werk van de comissie Geertsema die momenteel een geschikte plaats zoekt voor opslag van het radioactieve afval. Minister Winsemius van milieubeheer was daar zeer ontstemd over.

Afgelopen donderdag werd bekend dat Van Amelsvoort, mede namens premier Lubbers, de ministers Ruding (Financiën) en Braks (landbouw) en staatssecretaris Van Zeil (Economische Zaken) een brief had geschreven aan het Industrie- en Havenschap Moerdijk. Daarin werd aan de participanten van het schap (de provincie Noord-Brabant en vier omliggende gemeenten, waaronder Breda) gevraagd binnen veertien dagen zich bereid te verklaren om het radioactieve afval op het terrein van het havenschap op te slaan en bovendien een installatie voor mestverwerking op de Moerdijk te wensen.

Als dat afval en die mestverwerkende installatie inderdaad naar Brabant zouden gaan, dan zal het Rijk twintig miljoen extra bijdragen in de gigantische verliezen van het Industrie- en Havenschap. Zoals bekend zijn deze verliezen ontstaan omdat in de jaren zeventig ter plekke een enorm industrieterrein is aangelegd en geen enkel bedrijf (behalve Shell) daar is gevestigd.

Minister Winsemius was boos over die brief omdat daarin de suggestie werd gewekt dat Moerdijk zou worden aangewezen als plaats voor opslag van het radioactieve afval zonder daarbij te kijken wat de commissieGeertsema voor oplossing biedt. De premier heeft het probleem doorgesproken met Winsemius en erkend dat in de brief had moeten staan dat Moerdijk ook de procedure van de commissie-Geertsema moet doorlopen en geen streepje voor heeft bij de regering. Winsemius heeft dat gisteren nog eens duidelijk uiteengezet in een brief aan de Tweede Kamer.

Lubbers wees erop dat de minister van milieubeheer indertijd zelf met het idee is gekomen om Moerdijk mee te laten dingen naar de definitieve opslagplaats voor het radioactieve afval.

Zie ook pag. 5: Meerderheid Brabantse Staten voor bouw kerncentrales.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 22 juni 1985

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 22 juni 1985

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken