Bekijk het origineel

GS: „Toch radioactief afval naar Moerdijk'

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

GS: „Toch radioactief afval naar Moerdijk'"

Wel onder bepaalde voorwaarden

4 minuten leestijd

DEN BOSCH — Het college van GS van Noord-Brabant gaat onder bepaalde voorwaarden akkoord met het voorstel van staatssecretaris Van Amelsvoort (Binnenlandse Zaken) om mee te werken aan het verlenen van vergunningen voor de bouw van een opslagplaats voor radioactief afval en een fabriek voor mestverwerking op het industrieterrein Moerdijk.

Dat blijkt uit een zaterdag openbaar geworden brief aan de staatssecretaris. De staatssecretaris heeft die medewerking gevraagd in het kader van de schuldsanering van het industrie- en havenschap Moerdijk.
De door GS gestelde voorwaarden houden onder meer in dat zowel ten aanzien van de opslag van radioactief afval als ten aanzien van de mestverwerking eerst alle daarvoor geldende procedures moeten zijn doorlopen, inclusief de werkzaamheden van de commissie Geertsema, voordat er sprake kan zijn van het verlenen van vergunningen. Provinciale Staten hebben dit vorige week vastgelegd in een motie. Het college van GS wil die motie eerbiedigen, zo liet commissaris van de koningin, Van Agt al eerder weten.
Verder gaat het college van GS ervan uit, zo blijkt uit de brief aan Van Amelsvoort, dat de opbrengst van de verkoop van 100 hectare grond aan de Provinciale Noordbrabantse Elektriciteits Maatschappij PNEM ten behoeve van de bouw van een kerncentrale, helemaal ten goede zal komen aan Brabant.

Opbrengst
Het college stelt onomwonden niet akkoord te gaan met de voorstellen van Van Amelsvoort, als de opbrengst van die verkoop niet voor Brabant bestemd is. Mocht de bouw van een kerncentrale op Moerdijk niet doorgaan, dan moet opnieuw overleg worden gevoerd over de oplossing van de financiële problemen waarin het industrie- en havenschap verkeert, zo meent GS. „De PNEM zal dan die 100 hectare immers niet kopen".

Voorschot
Het industrie- en havenschap had op 1 januari een schuld van 199 miljoen gulden. Het Rijk is bereid daarvan 109 miljoen gulden te betalen. Bovendien wil het Rijk een voorschot geven van 20 miljoen gulden. De Brabantse deelnemers in het schap (de provincie en de gemeenten Breda, Zevenbergen, Klundert en Hooge Zwaluwe) moeten dat geld te zijnertljd terugbetalen. Dat zou dan moeten gebeuren uit de opbrengst van eventuele verkopen van stukken grond, die tijdelijk worden ondergebracht bij de Domeinen. In het kader van de schuldsanering is het namelijk ook de bedoeling de omvang van het industrieterrein met 460 hectare te verminderen.
De overblijvende schuldenlast van 70 miljoen gulden komt voor rekening van de Brabantse partners, met dien verstande, dat vooral de provincie en Breda ervoor moeten opdraaien. Die laatste voorwaarde is door het Rijk gesteld om te voorkomen dat de drie andere gemeenten failliet zouden gaan. Het college van GS is bereid 41 miljoen gulden bij te dragen, maar voegt daar meteen aan toe dat daarmee de problemen niet zijn opgelost.
De totale schuld is namelijk groter, zo heeft het college becijferd. „Voor de lagere overheden zijn er nog meer kostenposten, die in totaal 54 miljoen gulden bedragen. Sanering van dat bedrag, boven de al eerder genoemde 70 miljoen gulden gaat onze krachten te boven", aldus GS.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 juli 1985

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

GS: „Toch radioactief afval naar Moerdijk'

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 juli 1985

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken