Bekijk het origineel

Surinaamse ambassadeur levert scherpe kritiek

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Surinaamse ambassadeur levert scherpe kritiek

VVD'er mag niet spreken op receptie

3 minuten leestijd

DEN HAAG — Het terugroepen van de Surinaamse ambassadeur  in Nederland en zijn tweede man, gevolmachtigd minister mr. R. van Bochove, is niet zozeer gericht op deviezenbesparing, maar moet worden gezien als „sein" aan de Nederlandse regering.

Dat heeft ambassadeur mr. H. A. F. Heidweiller gisteravond gezegd tijdens een afscheidsreceptie in Den Haag. Heidweiller leverde verder harde kritiek op de Nederlandse politici die hij "meten met twee maten" verweet.

Sprekend over zijn teugroeping zei Heidweiler dat de Surinaamse autoriteiten "diep teleurgesteld" zijn over de „apatische reactie" van Nederlandse zijde op herhaalde pogingen van Suriname de verslechterde houdingen te normaliseren. Afgelopen donderdag had ook de Surinaamse legerleider Bouterse in Paramaribo al verklaard dat het terugbrengen van de diplomatieke vertegenwoordiging tot het niveau van zaakgelastigde een „signaal" inhoudt.
Heidweiller leverde scherpe kritiek op de Nederlandse politici. „Het gedrag van de Nederlandse politici komt in de praktijk vaak neer op een directe bemoeienis met de interne staatsstructuiur in Suriname", aldus Heidweiller, „Degene die de uitspraken van sommige Nederlandse regeerders en parlementariërs volgt, zal tot de conclusie moeten komen, dat zij bij voortduring het recht opeisen om het interne staatsgebeuren in Suriname te toetsen, daaraan eisen te stellen en om de richting daarvan te bepalen.

Geen zin
Het VVD-kamerlid F. Weisglas heeft gisteravond geen toespraak kunnen houden tijdens de afscheidsreceptie van de Surinaamse ambassadeur, omdat deze weigerde hem het woord te verlenen. Weisglad had Heidweiller tijdens de receptie gevraagd of hij enkele woorden mocht spreken. Het VVD-kamerlid had willen reageren op de rede van Heidweiller, waarin deze harde kritiek leverde op de de Nederlandse politici. Weisglas verliet voortijdig de receptie en verklaarde desgevraagd dat het „geen zin meer" had nog te blijven.

Volgens Weisglas had Heidweiller hem gezegd dat het buiten het protocol was dat een kamerlid op de receptie het woord zou voeren en dat de VVD'er bovendien genoeg andere fora had om te spreken. Weisglas reageerde volgens eigen zeggen met de opmerking dat het ook „buiten het protocol" was een „zo politieke" toespraak te houden tijdens een receptie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 juli 1985

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Surinaamse ambassadeur levert scherpe kritiek

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 juli 1985

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken